Caro’s mannencursus, deel II: Waarom jij altijd gelijk hebt en hij nooit
In de vorige cursus hebben we geleerd hoe je een man gewenst gedrag kunt aanleren. Vandaag gaan we het hebben over gelijk hebben, gelijk krijgen en gelijk geven. Omdat het een cursus voor vrouwen, over mannen is, zullen we ons met name richten op de eerste twee situaties omdat die het meest voorkomen. Laten we snel beginnen.
Les 2 - Gelijk hebben en krijgen
We kennen allemaal wel eens de situatie waarin je weet dat jij gelijk hebt maar hij jou, met behulp van (oneigenlijke) argumenten, het gevoel geeft dat hij gelijk heeft. Dat is een heel vervelend gevoel. Deze situatie noemen we schijngelijk. Jij hebt eigenlijk gelijk maar hij denkt dat hij gelijk heeft. Deze situatie mag nooit te lang duren want is storend voor de verhoudingen.
Hoe pak je het aan?
Belangrijk is om je te realiseren dat een man een emotioneel wezen is die leeft in momenten. "Gelijk halen" is zo’n moment. Als hij z'n gelijk wil halen, gaat hij daar met passie voor en vuurt hij al zijn (onbenullige) argumenten op jou af. Let op dames: dit is niet jouw moment. Laat hem begaan. Ga nergens op in en reageer door te hummen en reflecteren: ‘Hmmm ik hoor wat je zegt. Hmmm dus jij vindt dat ik teveel kleren koop. Hmmm, je hebt dus alle kosten eens in een excel schema gezet. Ja ik hoor je.’ Je geeft geen inhoudelijke reactie.
De strategie: inbakeren met non-argumenten
Jouw tegenreactie komt op het moment dat de discussie bij hem niet meer leeft. Dat verschilt per man maar we houden in deze cursus pakweg twee dagen aan. Na twee dagen start jouw tegenaanval via de methode murwbakeren. Dat klinkt als een ingewikkeld woord maar de uitvoering is ongelooflijk simpel. In feite zul je deze waarschijnlijk onbewust als eens hebben toegepast. Belangrijke peilers bij murwbakeren zijn:
- Hoeveelheid
- Frequentie
- Duur
Zie hem als een huilbaby
Wat je in feite gaat doen, is hem inbakeren als een huilbaby. Dit doe je met argumenten. Je dramt en zeurt net zo lang tot hij volledig klem zit (lees: ingebakerd is) en niet meer de energie heeft om de discussie voort te zetten (lees: murw is) en jou gelijk geeft en/of je zin. Het gaat er niet om of het steekhoudende argumenten zijn, het gaat om hoeveelheid, frequentie en aanhoudendheid. Je begint ieder moment van de dag, bij voorkeur op ongelegen momenten, als hij voetbal kijkt of net thuis is, over jouw onderwerp. Met de woorden:
‘Ik wil het toch nog even hebben over…’
‘Het zit me niet lekker dat…’
‘Ik merk dat ik er last van heb dat…’
En dan raaskal je minimaal 20 minuten door. Waarbij je je pleidooi lardeert met zinnen als:
‘Mijn vriendinnen vinden ook…’
‘Kun je me niet even aankijken als ik tijdens voetbal tegen je praat…’
Dit houd je vol tot hij toegeeft. Dat kan in het begin wel drie tot vijf dagen duren. Maar na vijf dagen is iedere man om. Geloof me.
Het Pavlov effect
Nu komt het moeilijkste deel. Om te voorkomen dat dit proces iedere keer drie tot vijf dagen in beslag neemt, moet je de eerste paar keer een offer maken. En dat is geen mals offer. Zodra hij toegeeft, geef je hem binnen twee uur seks. Als beloning. We kennen allemaal de bekende Pavlov methode waarbij de hond een belletje hoorde als hij te eten kreeg. Na enkele weken veroorzaakte het belletje een kwijlende hond. Bij een man zie je dit effect veel sneller. Na enkele weken neemt het murwbakeren nog maar een paar uur in beslag en zal hij (onbewust) terugdenken aan de beloning. De beloning zelf is dan niet meer nodig en kan weer gewoon teruggebracht worden naar het oude niveau. Of de afwezigheid daarvan.
Tip:
Bij terugkerend schijngelijk, kun je ook heel goed wishfull coaching inzetten door bijvoorbeeld te zeggen: ‘wat fijn dat jij niet zo iemand bent die altijd gelijk wil hebben, dat waardeer ik erg in je!’
Heb je echt wat opgestoken van deze cursus? Houd dan het blog goed in de gaten want binnenkort verschijnt Caro’s mannencursus deel 3: ‘Zo voel ik het nou eenmaal’.
Verklarende woordenlijst bij Caro’s mannencursus:
- Schijngelijk: jij hebt gelijk maar de man denkt dat hij gelijk heeft.
- Wishfull coaching: een man belonen voor gedrag dat hij niet vertoont maar dat je wil dat hij gaat vertonen.
- Murw bakeren: een man aanhoudend inbakeren met niet persé steekhoudende argumenten tot hij toegeeft.