16 grootste social media ergernissen
17 augustus 2021 

16 grootste social media ergernissen

Hoewel je steeds meer veertigers ziet op het steeds populairder wordende Instagram, zijn we nog vooral te vinden op Facebook. Je hoeft niet in hashtags te communiceren en kunt lekker onbeperkt los met het aantal foto’s van je strandvakantie of de verjaardag van je jongste. Je kunt er al je politieke statements delen, filmpjes plaatsen, lekker op advertenties klikken en je ontdekt iedere dag een andere quiz die je vertelt welk dier of welk muziekinstrument jij eigenlijk bent. En dat kun je dan weer lekker delen.

Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Toch schijnt het dat er wat irritaties zijn.

Wij onderzochten het voor je (super wetenschappelijk en uiteraard significant) en vonden de volgende grootste Facebook-irritaties.

#1 I have a dream en een kanarie

Spreuken van bekende dode beroemdheden delen op je timeline. Met name Ghandi, Pipi Langkous en Marylyn Monroe hebben er een handje van om diepzinnige quotes op hun zwart wit foto’s te plaatsen. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan” vindt iedereen een prachtige quote van Pipi. Je zou ook het standpunt kunnen verdedigen dat het nogal hoogmoedig is van Pipi om het leven zo te benaderen. Ik bedoel, je mag toch hopen dat er niet een Pipi in de buurt is als jij geopereerd moet worden of in het vliegtuig stapt.

#2 Hoera we hebben diploma A!

Het delen van verjaardagen en hoogtepunten van kinderen, staat hoog op veel ergernissen lijstjes. Ook als we het zelf ook doen. En begrijpelijk want stel dat iedereen gemiddeld 200 Facebook vrienden heeft en gemiddeld 2 kinderen. Dan heb je per jaar al 400 verjaardagen in je timeline om nog maar te zwijgen over diploma’s, zonder-zijwieltjes-momentjes, eerste dag groep 3 en “heeft het veterstrik diploma gehaald” vieringen. Dat is een timeline vol met feestmutsen.

#3 Welk koudbloedig vogelbekdier ben jij?

Een hype die wat ons betreft direct mag worden verboden is de voorspel-quiz. Welke stad, tafel, schoorsteen, vuilnizak of kleur ben jij? HET KAN ME NIET SCHELEN OF JE OP BORIS BECKER OF EEN AUSTRALISCH KNAAGDIER LIJKT.

#4 Ik daag je uit om een plakje kaas op je brood te doen

Je kent ze wel, ineens heeft iedereen een jeugdfoto op zijn timeline staan. Met een gekopieerd tekstje waarin weer iemand anders wordt uitgedaagd om deze ongelooflijk spannende en uitdagende challenge ook aan te gaan. Wow, echt heftig.

#5 Sponsor nu mijn achterneef die geld ophaalt voor zwerfratten in Urk

Crowdfundingsacties waarbij mensen in het water springen of op een fiets ergens naar toe gaan, zouden verboden moeten worden. Vinden sommige mensen. Vooral acties die steeds weer terugkomen zoals de Alpe d’Huez waar je nou al vijf jaar lang steeds dezelfde collega moet sponsoren want sociale druk. Laat ie gewoon z’n oma vragen.

#6 Daar is ie dan….. Flippie

Je ziet steeds meer vrouwen van tussen de 40 en 50 die een huisdier aanschaffen waarbij de geboorte breed moet worden uitgemeten op Facebook. En natuurlijk de aankomst bij het gezin, en de eerste puppycursus en ieder schattig voorvalletje daarna. “Foei Flippie, eet jij de post op, dat mag toch niet!”

#7 Heeft een relatie

Vrijgezellen die na twee maanden verkering hun relatie status wijzigen in “heeft een relatie” of, nog erger, een selfie plaatsen met de gelukkige met daarbij hashtags als #mydearest #loveofmylife #happy. En dat die gelukkige dan als eerste reageert met #loveyoumore. Iemand een teiltje?

#8 “Hee hallootjes!” vanaf Ibiza

Nee het is niet leuk om groepsfoto’s met veel wijn en strand op Facebook te zetten buiten de reguliere vakantie periodes. Andere mensen zijn dan aan het werk en moeten noodgedwongen naar jouw veel leukere leven kijken. En dat is niet leuk.

#9 Kijk, hoe gelukkig we zijn…maar niet heus 

Kiekjes van jou en je man op Facebook zetten terwijl al je vriendinnen weten dat jullie in een dikke relatiecrisis zitten omdat hij vorig jaar op de secretaresse is gevonden. Dat levert hele ongemakkelijke momentjes op voor je intimi dus beter doe je dat niet of pas als het weer goed gaat.

#10 De profielfoto met tachtig filters

Profielfoto's met zoveel bewerking en filters dat het lijkt of de helft van je Facebookvrinden opeens 25 is in plaats van 42. En daaronder dan 134 reacties in de trant van “wow knappie” en “wat sta je er weer prachtig op mooierd!”. (Pssst: het sepia filter werkt overigens nog steeds het beste tegen rimpels)

#11 Kijk, ik doe m’n glas wijn heen en weer

Boomerangs zijn nu echt wel een keer geweest. Net als uitzichtfoto’s genomen door een glas wijn. Je weet: van ons mag in principe alles met wijn. Maar dat wijnuitzicht is echt een beetje klaar nu.

#12 Er is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is zij …..met 156 felicitaties, 24 plaatjes en 19 filmpjes 

Dat feliciteren op Facebook begint natuurlijk helemaal de spuigaten uit te lopen. Sinds Facebook ons op drie manieren helpt herinneren, vergeet niemand meer de mooiste dag van het jaar van zijn of haar Facebookvriend waardoor je hele timeline volstroomt met felicitaties. Meest storende aan dit event is de “bedank-post” de dag erna. Altijd zit daar dat zinnetje in “jullie felicitaties hebben bijgedragen aan een mooie dag”. Jek.

#13 Deel en Win deze ziek gave grasmaaier

Facebookvrienden die meedoen aan win-acties zijn al erg, laat staan als ze jou gaan taggen in dat soort dingen. Voor je het weet staat je naam onder een of ander gênant product en weet de hele wereld dat jij graag kaartjes voor Jan Smit wil winnen omdat je vriendin je tagt en erbij zet dat jij al 42 jaar over Jan droomt. En bedankt.

#14 Kijk, ik eet nu muesli

Posts over eten zijn al irritant, laat staan van een veelposter. Er zijn mensen die beleven vrijwel niets meer zonder camera momentje. Dan ben je met ze in gesprek en dan hangt die mobiel al weer in een hoek van 38 graden boven je omdat er een selfie gemaakt moet worden en gedeeld. Ik wil niet de hele dag updates van je leven. Leef het gewoon lekker met jezelf.

#15 De activist

De vriend die zijn hele timeline volstampt met ganzen met trechters in de keel of bloedige filmpjes van varkens aan haken en onthoornde neushoorns. Dat is ook heel zielig maar ik wil gewoon liever geen petities meer tekenen. Mag ik er niet gewoon eentje tekenen en dat ik dan nooit meer hoef te kijken?

#16 Nee hoor, niets bijzonders, ik wandel gewoon even door het Louvre

Dan heb je nog de kijk-zie-mij-cultureel-doen Facebookers. Die posten nooit iets alleen als ze in het concertgebouw zitten of een keer in het Boymans van Beuningen rondlopen. Ik voel dan dringend een behoefte om een “ik ben weer eens op de kermis” post te doen.

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.