50 is het nieuwe 70

Leuke vrouw gezocht

"Weet jij nog een leuke vrouw voor onze make-over rubriek?" De mail van een Nederlands damesblad komt binnen via mijn account. "Hebben wij nog een geschikte kandidaat?" Vraag ik mijn collega. "Ja!" Ze reageert gelijk positief. "Toevallig kregen we net vandaag een hele leuke mail binnen van een vrouw die meer dan 20 kilo is afgevallen. Zij is perfect geschikt. Kijk maar wat een vrolijke foto's".
Mijn collega showt me de voor-en na foto's van een aantrekkelijke vrouw die lachend in de camera kijkt. "Top!" zeg ik. We sturen de foto's door naar de redactie. "Hoe oud is deze vrouw?", krijg ik in de mail terug. Dat vragen we even na; 51 jaar. "Oh sorry" reageert het moppie van de redactie. "Dat is te oud voor onze rubriek".
Nee! Ben je met vijftig te oud om met een make-over in een damesblad te staan? Ik schrik ervan. Ik ga zelf ook rap richting de vijftig. Ik voel me helemaal niet oud. En de vrouw op de foto's ziet er in mijn ogen fantastisch uit: bruisend, stralend, zelfverzekerd en zelfs jong voor haar leeftijd. Het moet niet gekker worden.

Thuis in de start-up scene

's Avonds heb ik een etentje. Ik ben samen met mijn collega van 24 uitgenodigd door een innovatief, technisch bedrijf met wie we mogelijk gaan samenwerken. Bij binnenkomst zie ik het meteen: er hangt zo'n hippe, start-up-achtige sfeer. Allemaal gedreven, ambitieuze mensen bij elkaar aan tafel. Het belooft een inspirerende avond te worden.
Het hele gesprek aan onze tafel is in het engels. Eén tafelgenoot vertelt over zijn bedrijf; eén of andere bezorgservice. "In Amsterdam we do that with bikes", zegt ie. "With 'bekfietsen'. You know: 'Bak-bycicles' , the kind of bikes old women use to bring their children to school"

Boem. Tot zover de inspirerende avond. Mijn kinderen zijn verdorie die hele fucking bak-bicycle al ontgroeid!

"Wel eerlijk zijn, mam"

Thuisgekomen is oudste dochter (14) nog wakker. Ik beklaag me bij haar. "Mam, je moet wel eerlijk zijn" zegt ze streng. "Jullie gebruiken op je werk toch ook steeds minder foto's van jou en meer foto's van jongere vrouwen in reclames? Tja: vrouwen van 30 denken gewoon niet bij het zien van vrouwen van jouw leeftijd: 'Wauw: zo wil ik ook worden'".
"Zo erg is het helemaal niet", pareer ik snibbig. "Kijk dan, ik zie er toch best nog leuk uit. Ik loop gewoon in spijkerbroek met sneakers. Ik voel me ook jong. Ze zeggen toch niet voor niets, 50 is het nieuwe 30".

"Nee mam, dát zeggen alleen vrouwen van (bijna) 50 zelf. De rest van de wereld weet wel beter".

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.