Auf wiedersehen Nederland, wij drinken onze Pre-kerstborrel in Hannover!
17 augustus 2021 

Auf wiedersehen Nederland, wij drinken onze Pre-kerstborrel in Hannover!

Misschien ken je Hannover alleen maar van naam, omdat de trein naar Berlijn er heel eventjes stopt. Maar wist je dat dit een perfecte (kerst)stad is om nog déze maand naar toe te gaan? Amber vierde afgelopen weekend al een beetje kerst in Hannover. Ze zet TIEN dingen op rij die je zeker moet doen als je in de winterperiode in Hannover bent.

10 dingen met veel worsten en Gluhwein op de Hannover Weinachtsmarkt!

#1 Duik de Kerstmarkt op. En shop je gek.

In Hannover zijn tot en met 22 december a.s. meerdere kerstmarkten; pleinen met lange rijen houten huisjes en kraampjes, waar alles wordt verkocht wat er maar kerstachtig uit ziet. Het ruikt er naar gebraden worst, gebrande noten en Glühwein en overal glinsteren de kitscherige lampjes en rendieren je tegemoet. In de historische binnenstad (Altstad) is de kerstmarkt traditioneel: veel handwerk-producten die het leuk doen onder de kerstboom. Je koopt er kadootjes voor oma’s, tantes en schoonmoeders. Op de Ballhofplatz vind je een Finse kerstmarkt en ja, dat is precies zoals je verwacht met veel hout, mutsen en sjaals, scandinavische Hebbedingetjes. Ook leuk en iets hipper dan de andere markt. Ik kocht er kadootjes voor mezelf, onder het mom van ‘voor mijn dochters’ (kerstboomslingers en kitscherige windlichtjes). Ook een kerstmarktje vind je in het speciaal voor de kerst opgebouwde stadsbos in de oude stad. In de wijk List op de Lister Meile vind je ook nog een kerstmarkt en deze is vooral leuk voor gezinnen met kinderen. Dus die mogen ook mee. Al kan je ze ook gewoon thuislaten bij oma. 


#2 Drink Glühwein en eet een Würst of Zwei

Op de kerstmarkt koop je voor 1 euro (soort statiegeld) een spuuglelijke mok die je laat vullen met Glühwein. En die mok moet je dan eigenlijk weer inleveren bij hetzelfde kraampje, maar dat deden wij niet, wij lieten ‘m steeds weer bij een ander kraampje bijvullen. Oh Mensch, daar word je blij van. Behalve dat je er lekker warme handen van krijgt, ruikt het zo heerlijk dat het lijkt alsof je in een grote geurkaars zit. En niets is lekkerder dan bij zo’n hete mok Heisse Rote Wein ook nog eens zo’n vette Bratwurst te snacken. Ja ik weet het, het is natuurlijk not done, maar hier in Deutschland doen we dat nou eenmaal. Je moet goed eten bij al dat drinken. Als je nou echt geen Würst lust, dan is dat Kein Problem, je kan op de kerstmarkt ook heerlijke Kaiserschmarren eten (stukjes pannekoek met krenten en poedersuiker) of je deelt samen een Liebesapfel, een appel met een mierzoete laag suiker. Zou ik bij voorkeur wel met je eigen man delen want je krijgt er een rode neus, roze tanden en plakwangen van.

#3 Struin door de Linden en drink een hipster-theetje

Als je even genoeg hebt van al dat Weinachts-gedoe, dan is ‘Linden’ is een geweldig leuke wijk om doorheen te wandelen. Het zou zo Berlijn kunnen zijn daar. Een oude arbeiderswijk, waar na de tweede wereldoorlog veel migranten, studenten en kunstenaars zijn gaan wonen. Overal waar je kijkt zie je gave artistieke street-art. Geen winkelketens hier, alleen maar leuke kleine shops, met tweedehands kleding en schoenen maar ook veel woonwinkeltjes en kinderzaakjes. En dan al die koffie-tentjes, stuk voor stuk huiskamer-achtig en knus, maar ook hip. Een Soja-Latte of Venkel/Gember-thee is makkelijker te verkrijgen dan een gewone cappuccino, maar wijn hebben ze dan weer wel overal. De Limmerstrasse is dé straat waar je moet zijn. 


#4 Even een paar uurtjes ‘Limmern” 

En als je dan in de ‘Limmerstrasse’ bent, dan moet je daar dus ‘Limmern’ want dit werkwoord is er namelijk speciaal voor gemaakt. Het stikt hier van de ‘kiosken’; kleine kruidenier-achtige winkeltjes waar het stampesvol drank staat. Als je gaat ‘Limmern’ dan koop je bij een van de vele kiosken een drankje. Ze hebben honderden verschillende soorten bier, zit er altijd wel eentje bij die je lekker vindt en oké, als het echt moet dan zijn er ook alcoholvrije drankjes. Dat drankje krijg je in zo’n bruine papieren zak (ik denk dat de AA daar het hare van denkt) en dat drink je op terwijl je doorslentert, langs de kleine winkeltjes naar de volgende kiosk, die is altijd dichtbij. En dan haal je je volgende drankje en Limmer je lekker een eind weg. Aanrader! 


#5 De Buik van Hannover 

Der Bauch von Hannover noemen de mensen Die Markthalle; een gigantisch overdekte markt waar je álles kan eten waar je zin in hebt. Overal zijn kramen en zitjes te vinden. De mensen uit Hannover spreken hier af met vrienden en familie. Wij met onze leuke stadgids Elke, die voor ons overal een klein (lokaal) gerechtje bestelde, zodat we een eigen ‘walking diner’ hadden daar in Die Markthalle. Daar kreeg je je buik niet snel vol van. 


#6 Als er toch nog wat te wensen over is : doe een wens bij de bronnen

Kom, je moet wel even wandelen na al dat eten. Ga maar naar de wijk List; een mooie wijk om doorheen te spazieren met leuke shops. Ook hier vind je weinig ketens en veel bijzondere winkeltjes. Of wandel lekker door de Eilenriede, een enorm bos, een van dingen die Hannover erg bijzonder maakt want je loopt zo vanuit de stad opeens de natuur in! Niet overslaan daar: de Oskar Winter-Brunnen; volgens de legende wordt je wens vervuld als je drie keer aan de koperen ring van die put draait. Terwijl jij even van je re-fill van je Gluhwein-mok geniet, kan je je kinderen hier best even los laten (wel weer ophalen he?). Dit kan trouwens ook met je man. Maar ook die moet je weer ophalen.

 

#7 Voel je weer een kind in de Erlebnis-Zoo 

Mocht je je kinderen de kersttijd van hun leven willen geven én heb je er nog puf voor, dan is de dierentuin in Hannover echt heel leuk om naar toe te gaan. Een winter-paradijs in kerstsferen klinkt cliché en zo is het daar ook. Ook als je helemaal niet van dieren(tuinen) houdt; er is hier ook een kerstmarkt en je kunt er rodelen en schaatsen. Maar dat zou ik alleen doen als je nog maar 1 keer Glühwein hebt gedronken, anders vergeet je dat je geen 8 meer bent. Die tweede glühwein heb je na dit uitstapje echt dubbel verdiend. #8 Zeg geen Nee tegen het Varieté Na een dag kerstmarkt is het heerlijk dat je even niet na hoeft te denken over je volgende stop: in het GOP Varieté theater in een Orangerie kun je tot en met begin januari elke avond genieten van een show vol acrobatiek, moderne dans en Vietnamese muziek. Het zit er elke avond stampvol en dat is niet voor niets. Een soort circus meets nachtclub; heerlijk avondje vermaak in een leuk theater; herrlich om mee te maken!

#9 Ba-rocken in de Herrenhäuser Gärten.

Het moet wel droog zijn als je de Herrenhäuser Garten bezoekt, maar dan heb je ook wat. Deze tuin, midden in de stad, is de grootste barok-tuin van Europa. Zelfs in de winter de moeite van een bezoekje waard en helemaal na twee dagen kerstmarkt. Het (nagebouwde) paleis midden in de tuinen is romantisch en nodigt je uit om weer even goed naar je lief te kijken. Goh, jij ook hier? In de stilte van de tuinen kan je misschien zelfs wel een goed gesprek voeren samen. Doel van je weekend samen ook weer bereikt.

#10 Pik nog even het stadhuis mee onderweg naar het station

Het ‘Neues Rathaus’ is een must-see volgens de inwoners van Hannover, alleen al omdat dit een van de weinige gebouwen in de stad is dat de bombardementen in WOII heeft doorstaan. Het statige gebouw ligt aan een park en vlakbij het Maschsee meer. Dat hele gebied rondom dat meer schijnt overigens vooral in de zomer heel erg leuk en levendig te zijn. Maar daar heb je in december weinig aan. Wat je in deze periode hier moet doen, is naar het dak van het Rathaus gaan. Vanaf daar heb je namelijk een waanzinnig uitzicht over de hele stad. De trip met de lift er naartoe is trouwens een ervaring op zich. Zeker als je hoogtevrees hebt, zul je deze lift niet snel meer vergeten. De lift lijkt schuin omhoog te gaan en heeft een glazen plafond en glazen bodem.

  

Neues Rathaus, Hannover Praktische tips op een rij:

  • About the moneys: Neem cash mee, op de een of andere manier zijn ze er niet van het pinnen in restaurantjes en cafe’s!
  • Vervoer naar de stad: Vanuit Utrecht is het maar 4 uurtjes met de trein (richting Berlijn), dan ben je in Hannover. Ook nog superrelaxed, want je hoeft niet over te stappen en hebt alle tijd om te lezen, met een treinwijn erbij een filmpje te kijken (neem je laptop mee!) of lekker tegen elkaar aan te hangen en een klein winterslaapje te doen. Met de auto naar Hannover kan natuurlijk ook (350 km vanaf Utrecht).
  • Vervoer in de stad: Huur een fiets of koop een Hannover Card voor het openbaar vervoer (kost nauwelijks iets en is in deze stad een hele goede manier om je te verplaatsen) . Of volg de rode draad door de stad die op de grond is getekend, zo kom je overal
  • Slapen: Slapen doe je bijvoorbeeld in het Novotel in de wijk List: Lekkere bedden voor niet al te veel geld en een verrukkelijk ontbijtbuffet, want je moet een goede bodem leggen
  • Eten doe je in Die Markthalle (lunch), op de kerstmarkt (lucnh en avond) en als je wil ook in de vele leuke kleine restaurantjes in de wijk Linden (bijvoorbeeld Soulkitchen)
  • Koffietentjes te over, maar als je wat adresjes wil: Cafe Glücksmoment in Linden, Fräulein Schlicht en café K, allemaal in de wijk Linden, allemaal heerlijke koffietjes met walgelijk lekkere taartjes, chocola en koekjes.
  • Kerstmarkt: In Hannover tot 22 december as. In Braunschwijk, niet ver van Hannover, is er een kerstmarkt tot 29 december.
Over de schrijver
Zegt altijd dat ze niet zoveel meemaakt, maar eigenlijk overkomt haar elke dag wel weer iets. Ze is onhandig en slordig, maar ontkent dat. Het ligt meestal aan de omstandigheden. Ze bemiddelt de hele dag voor jan en alleman, kent altijd wel iemand die een broer heeft met een kennis die iets kan fixen voor je. Ze is nog niet zo lang geleden gescheiden, haar ex Pieter is een goeie vent. Als echtscheidingsadvocaat blijkt ze ook voor zichzelf best goed in scheiden. Samen met Pieter zorgt ze voor hun twee dochters (8 en 12), maar het liefst zou ze ze altijd bij zich hebben. Op de dagen dat ze zonder de kinderen is werkt ze vooral veel. In de avonden zit ze urenlang te shoppen op internet, gooit haar winkelmandje helemaal vol met kleding maar rekent nooit af omdat ze in slaap valt op de bank. Ook probeert ze haar kookkunsten te verfijnen nu ze single mom is. Dat lukt niet echt. Net zoals doordeweeks geen wijn en niet meer roken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.