Caro’s mannencursus, deel I: Aanleren van gewenst gedrag
16 augustus 2021 

Caro’s mannencursus, deel I: Aanleren van gewenst gedrag

Laat ik voorop stellen dat echt niet alle mannen een heropvoedingscursus of bijsturing nodig hebben. Sommige zijn al direct vanuit zichzelf fijne, echtgenoten.

[NADENK PAUZE VOOR DE LEZER]

Dat was natuurlijk een grapje. Zo’n man bestaat niet. Elke man kan bijsturing gebruiken. Laten we dus snel beginnen.

Les 1 - Aanleren van gewenst gedrag

Bij de man is het, anders dan bij bijvoorbeeld honden, extreem lastig om ongewenst gedrag af te leren. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is echter, dat het juist weer veel makkelijker is om gewenst gedrag aan te leren. Het resultaat is dan een combi van ongewenst en gewenst gedrag. En dat is in de meeste gevallen al een enorme sprong voorwaarts. Een giant leap voor womenkind zeg maar.

Hoe pak je het aan?

Wat je doet is eigenlijk heel simpel: je complimenteert je man of vriend met gedrag dat hij (nog) niet vertoont maar waarvan je zou willen dat hij het ging vertonen. Tegen een man die nooit iets vertelt, zeg je dan bijvoorbeeld: ‘Goh ik merk dat je de laatste tijd steeds meer met me deelt omdat ik dat zo leuk vind, wat lief dat je daar zo je best voor doet!’ Voelt wat ongemakkelijk in het begin, geef ik toe. Maar zeer effectief. De oester uit het voorbeeld zal de volgende dag spontaan een anekdote van z’n werk vertellen. Echt waar. Ik noem deze aanpak vanaf nu de ‘wishfull coaching-methode’.

Bij vrouwen zou dit nooit werken. Wij zouden direct zeggen: ‘Hoezo: wat fijn dat jij af en toe m’n overhemden strijkt?? Ik strijk nooit iets van jou..etc.’ Wij weten dingen. In de brein van de man werkt dat anders. Dat is onderzocht. De reden dat deze aanpak bij de man zo goed werkt, komt door zijn extreem positieve zelfbeeld. Dat beeld ligt ver boven realiteitsniveau. Daarom reageren mannen rustig op een functie terwijl ze niet eens aan de helft van de criteria voldoen. Een vrouw twijfelt al, als ze slechts aan één criterium niet helemaal voldoet.

Deze buitensporige hoeveelheid zelfvertrouwen maakt deze wishfull coaching methode perfect mogelijk. Een man, aan wie je een compliment geeft dat totaal niet op hem van toepassing is, denkt: ‘ik herken het niet, maar het zou natuurlijk waar kunnen zijn. Er zijn zoveel dingen waar ik onbewust goed in ben. Dit zal er wel één van zijn.’

Tot slot nog even een paar oefenvoorbeelden en dan kunnen alle dames direct een de slag:

  • Tegen de man die geen idee heeft wat het woord attent betekent: Weet je wat ik bij jou zo leuk vind? Dat je niet zomaar wat geeft. Nee, jij doet het af en toe en dan komt er ook echt iets waardevols.
  • Tegen de ex die alleen maar aan zichzelf denkt: Jij hebt de kinderen echt op de eerste plaats staan. Dat moet niet altijd makkelijk zijn. Wij zijn het best wel eens oneens maar jij stapt iedere keer over jezelf heen. Daar kan ik nog wat van leren!
  • Tegen de scheldende en tierende en dus driftige man: Zo, dat moet niet makkelijk zijn om altijd jezelf zo te corrigeren. Jij voelt volgens mij die boosheid opkomen en dan BAM grijp je in zodat het niet uit de hand loopt!’

Heb je wat opgestoken van deze cursus? Houd dan het blog goed in de gaten want binnenkort verschijnt Caro’s mannencursus deel 2: Waarom jij beter alle beslissingen kunt nemen.

PS En nu zul je altijd mensen hebben die zeggen: ‘Huh?! Maar die Caro is toch gescheiden? Wat weet die nou van het succesvol trainen van een man?’ Maar dan zeg ik snel: ‘Eh… ja daar heb je dan wel weer een punt.’

 

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.