Kleine meisjes ... gaan ook aan de drank
17 augustus 2021 

Kleine meisjes ... gaan ook aan de drank

Tot en met de 2e klas middelbare school was er niets aan de hand. Dochter ging met plezier naar school, sprak gezellig af met vriendinnen om huiswerk te maken of te shoppen. Werd af en toe wel wat brutaal, liet haar sokken overal slingeren, bouwde gestaag aan een kledingberg op haar kamer en liet het licht altijd branden. Maar verderfelijke dingen zoals roken en blowen zou ze nooit, nooit doen. En alcohol of 's avonds rondhangen in een park hadden haar interesse helemaal niet....

Ergens halverwege de derde klas is er echter iets misgegaan. Mijn brave puber is volledig omgeslagen....

Het park is the place to be in de avond. In het weekend zien we haar amper. Behalve als ze -rond een uur of 12.00- wakker wordt en er niet al te fris bijloopt. 

Ze belt op vrijdagmiddag met: "ik eet vanavond bij Abel met een groep, oke?" En als wij dan zeggen: "we kennen die hele Abel niet, wie is dat?" Moeten we niet zo moeilijk doen want: ‘iedereen eet daar'.  

Maar goed: ze ziet er gelukkiger uit dan ooit. Ze heeft massa's vrienden, gaat nog steeds prima op school, en ze is thuis -als ze er is- gewoon aanspreekbaar. Dus toen we op Instagram een foto van haar zagen met de tekst: this is how a hangover feels like….  Maakten we ons niet al te druk. Beetje stoer doen, dacht ik.

Op naar een comazuip en sexfestijn

Afgelopen zomer ging ze naar Hockeylovers. Een hockey tournooi met tienduizenden 15-jarigen pubers. Niet dat ze daar een stick aanraken dat weekend; er zijn veel belangrijker dingen te doen voor experimenterende pubers. In de volkskrant spraken ze over een zuip en sexwahalla voor 15-jarigen. Maar goed 'iedereen mocht erheen...'.

We hielden van tevoren met andere verontruste ouders nog wel een oudervergadering, om te voorkomen dat onze lieve meisjes zich daar inderdaad zouden ontpoppen tot ware drankorgels. Niet dat iemand van de ouders een goede oplossing had. Loslaten en vertrouwen was de uiteindelijke conclusie. Dat hoort erbij met opgroeiende pubers, schijnt.
Dochter benadrukte gelukkig dat zij écht niet van plan was om iets te drinken.

Destijds geloofde ik haar nog op haar woord. 

Haar wassen en borstelen

Een week na Hockeylovers sprak ik de moeder van een vriendin van dochter. Toen ze de, nog steeds niet uitgepakte toilettas van haar dochter maar eens ging opruimen, ontdekte ze verdacht ruikende vloeistof in de tangelixer. Zo'n plastic haarborstel waarmee je alle klitten uit je haar kamt.….

Een paar weken later pakte ik een shampoo fles uit de kast. Toen ik het op m’n hand wilde spuiten was het nogal blauw en heel dun. Het rook naar spiritus. Dochter wist van niks, misschien dat broer of zus 'een prank' hadden uitgehaald met hoestdrank in de shampoo of zoiets. "Dat doen ze ook wel eens op You-tube".

Schoolkamp

En als klap op de vuurpijl kregen we na de vakantie een telefoontje vanaf het  schoolkamp. Dochter was betrapt, met whiskey. Thuis biechtte ze op dat een vriendin van haar whiskey had meegenomen in een zonnebrand fles. En net toen zij een slok nam, kwam de lerares binnen. We kregen een officiële waarschuwing en dochter moest dagen het plein vegen. 

Verontrustende situatie

Toen ik met man, een ware liefhebber, nieuwe regels wilde bespreken aangaande  het verontrustende drankgebruik van dochter, zei hij:

"Het is inderdaad verontrustend.
Moet je je voorstellen: bier uit een haarborstel, vodka-mix in een shampoofles en whiskey met zonnebrandsmaak…….

Gatverdamme!

Wat zal zij straks genieten van een goed glas wijn als ze 18 is".

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.