Zwarte piet of niet: door de ogen van een kind
17 augustus 2021 

Zwarte piet of niet: door de ogen van een kind

'Kijk mam: een zwarte piet' zei dochter (4) laatst in de tram toen een donkere man tegenover ons kwam zitten. Ik voelde me toch wat opgelaten. De man moest lachen en vroeg: 'heb je er zin in dat Sinterklaas straks weer komt?' 'Ja!!!' Zei dochter, 'dan krijg ik allemaal kadootjes'. 'Leuk, geniet er maar van' zei de man.

Ik trok m'n stoute schoenen aan. Hij reageerde zo aardig en ik was zo nieuwsgierig.
'Vindt u dat niet vervelend dat m'n dochter u zwarte piet noemt?' 'Natuurlijk niet', zei de man. 'Zij bedoelt er toch helemaal niets mee'. Hij heeft gelijk.

Zoon (8) zit op voetbal op een gemengde club. Dat vinden wij, vader en moeder leuk en goed. Hij staat met Russische, Turkse, Marokkaanse, Afrikaanse en Nederlandse jongens op het veld. 'Leuk toch', zegt man tegen zoon 'dat je in zo'n gemengd team zit'. 'Gemengd??' Vraagt zoon. 'Hoezo? Er zitten toch geen meisjes in'. 'Nee', legt man uit, 'maar met allemaal nationaliteiten'. Zoon kijkt met grote ogen terug. Waar heb je het over? Hij heeft geen idee, hij kijkt helemaal niet naar kleur; hij heeft gewoon een team met leuke jongens.

En zo gaat dat dus. Kinderfeesten worden overgenomen door volwassenen en opeens zit er een lading op.

En in plaats van dat er steeds meer kinderen op weerbaarheidstraining worden gestuurd, zouden we er eens wat volwassenen heen moeten sturen. Al die intens gekwetste mensen: zowel de types die zich zwaar gediscrimineerd voelen door dit kinderfeest, als de mensen die zich zwaar gekwetst voelen door een paar blauwe en rode pieten als diepgaande inbreuk op de traditie.

Mijn tip: vraag eens een paar (jonge) kinderen om dit samen op te lossen. En spreek dan van te voren af: dat je je neerlegt bij de uitslag. Een soort rijdende kinderrechter dus. Wedden dat je er zo uit bent!

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.