29 dingen die je denkt als je puber voor het eerst op vakantie gaat
17 augustus 2021 

29 dingen die je denkt als je puber voor het eerst op vakantie gaat

Door: Caro (45)

De Puber gaat alleen op vakantie. Voor het eerst. Alleen. Zei ik al “alleen”? En alsof dat niet al baanbrekend genoeg is, gaat ze niet naar een fijne natuurcamping in Noord-Limburg maar naar het pittoreske Albufeira. Je weet wel, die plek waar alle Nederlandse jongeren zich zo fijn aan de coronaregels houden... 

Dingen die door je hoofd schieten als je kind voor het eerste op vakantie gaat:

#1 Is het niet nog maar twee jaar geleden dat we de zijwieltjes van haar fietsje haalden?

#2 En dat ze naar de basisschool ging? Dat is toch ook nog niet zo lang geleden? Hoezo zijn we opeens bij “alleen op vakantie” aanbeland?

#3 Wat gaat ze daar eten behalve chips? Ik heb helemaal geen boodschappenlijstjes of gevacumeerde groenten gezien.

#4 Heeft ze wel geld? Kan ze wel pinnen überhaupt? Oh ja, tuurlijk kan ze dat. Zorgelijk goed zelfs.

#5 Hoe gaan ze eigenlijk uit? De clubs zijn toch nog gewoon dicht in Portugal? Of zouden ze op die stranden gaan liggen, met flessen wodka, sigaretten, joints, XTC, hitsige Portugese pubers en ... Nee, dat doet ze niet. OMG, jaaaa, dat doet ze wel.

#6 Straks ontstaat er een lockdown terwijl ze daar zit, dan zit m'n oogappeltje ineens drie maanden in een vreemd land. Albufeira, hoeveel kilometer zou dat zijn en hoeveel dagen zou ik daar over rijden..?

#7 Wij mochten vroeger echt nog niet op vakantie toen we zo oud waren. Zéker niet. Ik was, minstens 18, even denken, 1990 moet dat zijn geweest, de vakantie naar Cap d’Agde, toen was ik dus … néé dat kan toch niet waar zijn? Toen was ik 16!! OMG, dat was die vakantie met die gladde, foute Serge, die voor het eerst ….neeeeee!!

#8 Rustig. Dat was een heel andere tijd, die jaren negentig. Dat kun je niet vergelijken met nu. En bovendien zijn alle gladde Serge’s gewoon in Frankrijk. Niet in Albufeira. Absoluut niet in Albufeira.

#9 Wat weet ze eigenlijk van drank en drugs? Ik moet nú alle voorlichting van de afgelopen jaren bundelen tot een handzame hand-out die ze dan mee kan nemen in het vliegtuig en met haar vriendinnen kan doornemen.

#10 Straks let ze niet op haar drankje? Albufeira is vast vergeven van de loverboys in de zomermaanden. Die gooien dan natuurlijk GHB in haar drankje en voor je het weet wordt ze verkocht aan een paar Oekraïners als seksslavin.

#11 Nee, nee, niet overdrijven. In Portugal zijn geen loverboys. In Albufeira wonen alleen goede mensen. Fijne, gelovige jongeren die de wereld een stukje mooier willen maken. Die streek is in feite een soort EO jongeren event. Laten we dat aanhouden.

#12 Zou het gek zijn als ik iedere dag even bel? Even kort. Voor een kleine wrap-up van de dag.

#13 Zouden ze gaan roken? Nee, dat doen ze niet, ze is super anti. Wacht eens even, was ik niet ook eerst anti en toen ….

#15 Zouden ze wel samen lopen? Over een verlichte weg? Die toeristen rijden daar als gekken natuurlijk. Ze hadden ook gewoon naar Ommen gemoeten. Portugal is levensgevaarlijk qua verkeer.

#16 OMG wat weet ze over seks? Nee, dat is een absurde gedachte. Mijn dochter heeft geen seks. Dat is pas vanaf 21. Tuurlijk weet ik dat zeker.

#17 Wat is er gebeurd met die moderne moeder die ik wilde worden? Die condooms mee ging geven tijdens de eerste vakantie alleen? Wanneer is die verwisseld met deze bekrompen, hysterische versie?

#18 Zou ze haar grenzen wel durven aangeven? Als ze niet mee wil drinken of als ze niet met een of andere gast wil zoenen?

#19 Zou ze zich wel insmeren? Met factor 50?

#20 Tuurlijk smeert ze zich in. Of ze laat zich insmeren. Nee!! Het stikt daar natuurlijk van de hitsige puberjongens die mijn oogappel maar al te graag van top tot teen zullen willen insmeren met factor 50! Ik app wel even dat ze gewoon helemaal uit de zon moet blijven. Insmeren is nergens voor nodig. Totaal achterhaald concept.

#21 Hebben ze wel EHBO-spullen mee? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik bedoel, straks struikelt ze over zo'n Portugese tegel, hele knie kapot, geen jodium of pleister in de buurt, dan is het wachten op infecties. Of ze krijgt corona. Hoe zit het met de IC bedden in Portugal? Beter laat ik dag en nacht m’n telefoon aan voor noodgevallen.

#22 Zouden de andere ouders al iets gehoord hebben? Ik vraag het wel even in de appgroep. Ik heb al een uur niets meer geappt. Oh wacht, ex heeft de groep verlaten. Zou dat een hint zijn dat m'n "betrokkenheid" iets too much is?

#23 Kent ze het noodnummer wel uit haar hoofd? We hebben nog nooit doorgesproken wat ze moet doen als er iemand stopt met ademen. Ik app direct even een filmpje van een reanimatie en een stappenplan wanneer ze het noodnummer moet bellen.

#24 Hmmm, laatste keer online was 4 uur geleden. Beter bel ik de eigenaresse van het appartement even. Die kan dan even aanbellen en zeggen dat ze op haar telefoon moet kijken.

#25 Heeft ze wel insectenspray mee? In Portugal stikt het natuurlijk van de muggen. En met een mug in je kamer doe je geen oog dicht. En als je nachten niet slaapt is er niets over van je weerstand en dan zit een corona besmetting in een klein hoekje.

#26 Sowieso hadden we afspraken moeten maken over minimale slaapuren. Ze heeft echt wel een uur of zeven nodig. Of acht. Nee, beter zorgt ze dat ze minimaal negen uur slaapt. Even met de andere ouders afstemmen.

#27 Als ze maar niet te ver de zee in gaat. Ze heeft wel A, B en C maar toch, je hebt daar heel veel verraderlijke stromingen daar aan de kust.

#28 Adem in, adem uit.

#29 Met een beetje geluk lijkt ze op haar vader en niet op haar moeder ...

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.