16 dingen die een puber superirritant vindt
17 augustus 2021 

16 dingen die een puber superirritant vindt

Door: Caro (43)

We doen soms weleens alsof we het zwaar hebben met onze puberende kinderen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Zelfs niet nu in deze coronaquarantaine. De enige mensen die het zwaar hebben zijn de pubers zelf. Met zichzelf, dat natuurlijk allereerst, maar vooral ook met ons. Want we voelen voortdurend niet aan wat wel en niet gepast is. We zetten ze voor schut met ons gedrag, we vervelen ze met onze saaie vragen, we betuttelen ze met onze kinderachtige regeltjes en last but not least, we remmen ze in hun creativiteit met onze totaal achterhaalde opvattingen.

Om alle puberouders wat op weg te helpen en hun leven te beteren, een rijtje met tips. Als jij het leven van je puber niet wilt verpesten, doe je het volgende beter niet:

1. Zwaaien naar je kind.

Als je je puber met haar vriendinnen of zijn vrienden tegenkomt, knik je ingetogen. De ander zal terugknikken. Als deze geen contact met je maakt en zijn of haar hoofd beschaamd wegdraait, kun je het knikje ook achterwege laten.

2. Zwaaien naar vrienden van je kind. 

Deze zien puberouders nog weleens over het hoofd. Want je denkt dat je alleen een schaamtelijk wezen bent voor je eigen kinderen maar dat is dus niet waar. Zwaaien naar een vriend of vriendin van je kind, bijvoorbeeld bij de kassa van de supermarkt, toen daar nog mensen vrij rondliepen zonder mondkapjes, brengt de ander in grote verlegenheid. Zie punt 1.

3. De slaapkamer inlopen. 

Dit gebied is heilig en er dient eerst geklopt te worden. De kans is groot dat je ook na kloppen niet welkom bent maar dat zul je dan wel aan jezelf te danken hebben. Mogelijk heb je het kind in kwestie die week een strobreed in de weg gelegd en heb je nu terecht negeerstraf.

4. Commentaar leveren op eetgedrag.

Pubers hebben veel honger, dat lees je overal. Ze zijn volop in de groei en dat is een proces waar jij je niet mee dient te bemoeien. Als je kind dus met drie zakken chips naar de slaapkamer vertrekt, knik jij hem of haar bemoedigend toe en zegt: “groei maar lekker schat!”

5. Klagen over lege verpakkingen. 

Je kent het wel, je doet je voorraadkast open en treft daar een dozijn lege verpakkingen aan. Dat heeft weer allemaal met dat eetgedrag te maken. Ze hebben gewoon zo’n honger dat ze vergeten de verpakking weg te gooien. En echt niet alleen met snoep en koekjes, ook in de ijskast staan lege pakken melk en lege potjes jam. Dit moet je absoluut niet als een opgestoken middelvinger naar de medemens opvatten. Ze hadden het best willen doen, als ze eraan gedacht hadden. Maar ja dat lukt dus niet. Dat komt door het puberbrein. Dat is nog niet af. Allemaal wetenschappelijk bewezen. Dus.

6. Protesteren wanneer ze vragen “mag ik geld”.

Ja, dit is ook een hele storende reactie, waar veel ouders zich schuldig aan maken. Niets is zo vervelend als dat je even naar de supermarkt wil om snacks te halen en je vraagt om geld,  dat je dan allerlei vragen krijgt over wat je van plan was te halen en of je wel een mondkapje op doet en handschoenen aan. Hallo!? Hoezo moet jouw kind daar verantwoording over afleggen? Ga jij ook aan iedereen uitleggen wat je in de supermarkt koopt? Nou dan. Dus hup, geef dat kind wat moneys. Hoeveel? Gewoon zoveel als ie vraagt natuurlijk.

7. Vragen hoe school was

Als je een puber goed chagrijnig wilt hebben, moet je gaan zitten informeren naar school. Ook nu dat allemaal online en in boxershort vanuit bed gaat. En dan bij voorkeur als ze net aan die hel zijn ontsnapt en even rustig theedrinken, op hun mobiel staren en jouw contactgretige blik proberen te negeren. En als je echt graag de plank wilt misslaan, informeer dan ook nog even naar cijfers.

8. Magister checken.

Niet alleen is dat irritant (“ik zie dat je gisteren niet ingelogd hebt tijdens de Zoomles van AK, hoe komt dat?”) maar ook zinloos. Want alles wat op Magister staat is een leugen. Dat weet iedereen. Behalve voldoendes, die kloppen meestal wel

9. Grappig doen.

Sowieso is het al knetterend irritant dat je bestaat, laat staan dat je ook nog eens leuk gaat zitten doen. Stel je kind is strontchagrijnig want heeft tot twee uur 's nachts op z’n mobiel naar nieuwe likes zitten staren en jij denkt grappig te zijn door op te merken: “zo, zo, er is ook iemand wat laat naar bed gegaan geloof ik”. Dan begrijp je echt niet wat humor is.

10. Als ze met vrienden zijn, erbij gaan zitten.

Stel jouw puber nodigt een vriend of vriendin uit in de tuin. Kan jij daar dan op 1,5 meter afstand bij gaan zitten of geïnteresseerde vragen gaan zitten stellen? NEE! Natuurlijk niet. Jouw belangrijkste taak is: voer aanleveren en onzichtbaar zijn. Niemand mag last van je hebben en bij voorkeur zien we jou niet. Ga anders maar even een paar uur op je slaapkamer zitten of naar een vriendin. Ga in ieder geval niet meepraten of de Popi Jopie moeder uithangen.

11. Regels opleggen

Bijvoorbeeld zeggen tot hoe lang ze op hun mobiel mogen (“Ik heb m’n mobiel 24/7 nodig vanwege huiswerk”). Totaal zinloos en heel storend. Beter doe je dat niet.

12. Commentaar leveren op Lil’Kleine

Lil’Kleine is een hele sympathieke, fijne jongen die mooie muziek maakt en het goed voorheeft met alle mensen. Zelfs met de bitches en de burgemeester van Hilversum.  Daarbij: alle muziek van vroeger is sowieso super stom wat maakt dat mensen die van muziek van vroeger houden, geen smaak hebben en niet begrijpen waarom Lil’Kleine zo ziek gaaf is.

13. Aan hun spullen zitten.

Als ze hun jas in een hoek hebben gegooid, dien je daar gewoon vanaf te blijven. Het ligt daar toch niet voor niets of wel dan? Ik bedoel als jij die jas naar de kapstok gaat zitten verplaatsen, dan vinden ze die toch nooit meer terug? Want hoe logisch is het dat ie opeens daar hangt?

14. Vragen of ze mee willen helpen.

Als je dat doet, dan snap je echt niet hoe zwaar het leven van een puber is. Weet je hoeveel huiswerk ze hebben? Ja, dat zie je misschien niet altijd als ze urenlang Netflix films zitten te kijken, maar dat is ook allemaal “school”. Want dat is ENGELS. Dat valt niet te combineren met afruimen, tafeldekken en vaatwasser uitruimen. Dus beter belast je ze niet met klusjes die je ook prima zelf kunt doen.

15. De leraren serieus nemen

Als een leraar in het tien minuten gesprek heeft gezegd dat jouw puber niet oplet, zijn of haar best niet doet, slechte cijfers haalt of vaak afwezig is, dan is dat per definitie een leugen. Zie ook punt 8 (Magister). Ze deugen niet en ze liegen om jouw kind een hak te zetten. Beter bemoei jij je er dus even niet mee en steun je je kind die de hele dag met deze vreselijke mensen moet zijn.

16. Praten over alcohol

Praten over alcohol is nergens voor nodig want jouw kind is juist altijd de enige die niets drinkt. De rest wel. Die drinken als malloten. Maar jouw zoon of dochter niet. Dat zweert ie als je dat per se wilt. Maar hoezo wil jij eigenlijk over alcohol praten? Met alcohol is niets mis en dat weet iedereen. Jij drinkt het zelf ook dus waar hebben we het over? Maar goed, belangrijkste punt is: pubers drinken niet. Alleen hun vrienden.

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.