Feedback is een cadeautje... Kak in m'n plee niet
16 augustus 2021 

Feedback is een cadeautje... Kak in m'n plee niet

'En smaakt het'? vraagt de ober. Ik zit met drie vriendinnen in een restaurant. Ik kijk en wacht tot zij antwoord geven. Het blijft stil. Ik denk: Nee, slap gekookte haricots verts en doorgebakken tonijn met veel te veel zout, smaakt me helemaal niet. ' Ja hoor, prima' hoor ik mezelf zeggen. Vriendin vervolgt: 'het was heerlijk, ik heb alleen niet zo veel trek'. Ober loopt weg, duidelijk in z'n nopjes met zoveel lovend commentaar

Als de man buiten gehoorafstand is kijken we elkaar aan. 'Mijn spaghetti was niet te eten' zegt vriendin. 'Ik vond alles vies', zegt vriendin twee. We kijken elkaar aan: 'waarom zeg ik niet gewoon dat de havermoutpap van m'n moeder nog lekkerder is dan dit, zeg ik'. 'Die biefstuk van mij leek op een zool: De kok kan zich beter laten omscholen tot schoenmaker' zegt vriendin twee. 'Hij eet zelf vast ergens anders'.

We schieten in de lach. Wat een bravoure nu de ober buiten beeld is. Een typisch vrouwenkwaaltje concluderen we. Aardig gevonden worden, pleasen is belangrijker dan eerlijk zijn en constructieve feedback geven waar de kok wat aan heeft. Vriendin twee is net op cursus geweest: 'Feedback is een cadeautje' vervolgt ze. 'Daarmee geef je de ander de mogelijkheid om zichzelf te verbeteren'.

De volgende dag heb ik twee loodgieters in huis. Van die Amsterdamse types. Met een grote bek, hebben ze zich, met nieuwe, dure cv ketel naar binnen gebluft. Eigenlijk baal ik ervan dat ik niet beter voor mezelf opgekomen ben. Alweer. 'Nou, mevrouwtje zit jij er straks weer lekker warmpjes bij, zegt de ene'. Ik vind dat ge-mevrouwtje stom. De hele situatie voelt niet goed.

Eigenlijk wil ik ze niet alleen laten in m'n huis, maar ik moet toch echt zoon halen van school. 'Geen probleem mevrouwtje, wij passen wel op de tent'. Ik heb nog nooit zo hard gefietst. 5 minuten later ben ik terug. Terwijl ik de deur open doe, komt de walm me tegemoet. Gatver zegt zoon: wie heeft hier zitten poepen?  In de wc zien we aan het remspoor precies welke weg de drol heeft afgelegd.

BAH!! In die vijf minuten. Ongelooflijk wat een aco's. Woest ben ik. Ik kan dit ook zonder cursus. Mevrouwtje komt heus wel voor zichzelf op. Ik stamp naar beneden: 'wie van jullie is er net naar de wc geweest?', bries ik. De ene loodgieter duikt achter de deur. De ander begint besmuikt te lachen. 'Ik vind het asociaal. Sowieso de stank, laat staan het remspoor. Je bent hier te gast. Mijn zoon van tien roep ik ook terug om de wc schoon te maken. Dat geldt voor jullie ook. Ik verwacht dat de WC schoon is voordat jullie weggaan'. Schoorvoetend zie ik even later de stoere kerel in de weer met de wc-borstel. Ik voel me direct een stuk beter over mezelf.

Feedback is een cadeautje.

Over de schrijver
Zegt altijd dat ze niet zoveel meemaakt, maar eigenlijk overkomt haar elke dag wel weer iets. Ze is onhandig en slordig, maar ontkent dat. Het ligt meestal aan de omstandigheden. Ze bemiddelt de hele dag voor jan en alleman, kent altijd wel iemand die een broer heeft met een kennis die iets kan fixen voor je. Ze is nog niet zo lang geleden gescheiden, haar ex Pieter is een goeie vent. Als echtscheidingsadvocaat blijkt ze ook voor zichzelf best goed in scheiden. Samen met Pieter zorgt ze voor hun twee dochters (8 en 12), maar het liefst zou ze ze altijd bij zich hebben. Op de dagen dat ze zonder de kinderen is werkt ze vooral veel. In de avonden zit ze urenlang te shoppen op internet, gooit haar winkelmandje helemaal vol met kleding maar rekent nooit af omdat ze in slaap valt op de bank. Ook probeert ze haar kookkunsten te verfijnen nu ze single mom is. Dat lukt niet echt. Net zoals doordeweeks geen wijn en niet meer roken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.