Wat je echt niet van je moeder wilt weten....
17 augustus 2021 

Wat je echt niet van je moeder wilt weten....

Ik zit met m'n moeder in de auto. Gezellig samen een dagje winkelen. Dat gebeurt niet zo vaak meer. Dat we er met z'n tweeën op uit gaan. Meestal zijn de kleinkinderen erbij. En hoe lief mijn moeder me ook vindt. Als mijn kinderen erbij zijn, tel ik niet mee. Voor hen trouwens ook niet. De kinderen lopen weg met oma. Die heeft altijd iets liefs te zeggen, alles mag en kan, en ze heeft altijd lekkere dingen bij zich. 

Nu komt mijn moeder uit de tijd dat de lucht nog schoon was en de seks nog vies.

Toen ik dat laatst een keer aan tafel zei, waar m'n kinderen bij waren zei jongste dochter  (5) niet begrijpend: "de lucht nog schoon??" "Ja duh" zei grote zus (12), die net deed alsof ze de uitdrukking wel volledig begreep: "De lucht is nu vervuild en vies". "Ooooh", het kwartje viel bij de kleuter: "en dat komt dus door de seks".

Geen schuttingtaal

Enfin, m'n moeder is dus van de keurige soort. Die zegt geen 'seks of kut of neuken'. Maar... Nou ja, eigenlijk gebruikt ze ook geen alternatief voor schuttingtaal. Ze weet dit soort woorden altijd te vermijden en is ook niet zo op de hoogte.

Serieus probleem

In de auto op weg naar het centrum, begint ze opeens een serieus gesprek. "Anna", zegt ze, "Nu ik wat ouder word, heb ik een probleem. En dat vind ik best wel heel moeilijk. Ik wil het je graag vertellen, want ik zit er behoorlijk mee."

Stilte

Ik schrik er van. Wat gaat er komen? Ik heb geen idee wat het grote probleem van m'n moeder is.
"Nou" zegt ze: "het lukt me niet goed meer om klaar te komen".

Stilte

Nog meer stilte.

Althans in de auto dan. Niet in m'n hoofd, daar buitelen de gedachten over elkaar. Gatver, Gatver, Gatver. Je bent m'n moeder en al oud! Ik hoef dit niet te weten, hoe erg het ook is. Deel dit maar met een vriendin of je zus.

Ik zeg nog steeds niets.

M'n moeder vervolgt: "Dan kijk ik in m'n agenda, en dan overzie ik het allemaal niet meer. Dan ben ik te druk en weet ik gewoon niet meer hoe ik alles afkrijg".
"Oooooooh", ik ben helemaal opgelucht. "Ik dacht even aan iets heel anders". M'n moeder kijkt me niet begrijpend aan. Ik had het kunnen weten.

"Goed mam ga door, je agenda dus ...... "

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.