Help, ik word m'n moeder!
15 augustus 2021 

Help, ik word m'n moeder!

'Nee niemand mag meer zomerkleren aan want ik heb net alles schoon!' Buiten is het 25 graden maar het is twee dagen voor we op vakantie gaan en ik wil niet dat er nog iets vies wordt. Voordat ik kinderen kreeg zat ik prima in smerige kleding in het vliegtuig. Nu ben ik opeens een controlfreak die alle kleren schoon mee wil naar Kreta. En dat het huis is opgeruimd. Een beetje dan. Wat is er misgegaan? Ik ken maar één ander persoon van wie iedereen zwetend in winterkleren moest lopen omdat de tassen voor de Côte d'Azur al ingepakt waren: m'n moeder....

Ik realiseer me de laatste jaren steeds vaker dat ik m'n moeder napraat. Ik hoor mezelf dingen tegen m'n kinderen zeggen die ik vroeger verfoeide. Die oneliners van haar zijn dus ergens deep down in mij opgeslagen en borrelen soms zomaar op. En dan zijn ze eruit voor ik er erg in heb. Zo heb ik mezelf de afgelopen tijd betrapt op deze bloedirritante dooddoeners:

  1. 'Omdat ik het zeg, daarom!'
  2. 'Wie hebben het dan gedaan? De kaboutertjes?'
  3. 'We gaan in dit huis pas van tafel als iedereen klaar is!'
  4. 'Als hij in de sloot springt, doe jij dat dan ook?'
  5. 'Maakt me niet uit dat hij dat wel mag, hier mag het niet!'
  6. 'Zou je dat niet eerst even vragen?'
  7. 'Geef die meneer eens even netjes een handje!'
  8. 'Zo praat je niet tegen je moeder.'
  9. 'Wat dacht je? Mama ruimt 't wel op?'
  10. 'En hoe wil je dat dan betalen? Heb je gespaard?'

In mijn herinnering was ik zelf een reuze gezellig, hulpvaardig en lief kind. Zo eentje die je iedere moeder toewenst. Dat schijnt toch niet helemaal te kloppen. Want toen ik me onlangs beklaagde bij mijn moeder over m'n oudste zoon en z'n zooi (en dan vooral over die onderbroeken die ik overal terugvind: in de Playmobil, tussen de schone was, in z'n kast, onder z'n bed, in z'n bed), hoopte ik toch echt op wat steun van haar kant. Ik verwachtte eigenlijk dat zij, moeder van vier dochters, zou zeggen: 'Ach kind dat zijn mannen hè, intens lui.' Ze zei echter: 'Ach kind, bij jou veranderde het uiteindelijk pas toen ik op je dertiende een slinger door je kamer had gemaakt van al je smerige onderbroeken, precies op een dag dat je met drie vriendinnen thuis kwam spelen.' En bedankt mam.

Over de schrijver
Zegt altijd dat ze niet zoveel meemaakt, maar eigenlijk overkomt haar elke dag wel weer iets. Ze is onhandig en slordig, maar ontkent dat. Het ligt meestal aan de omstandigheden. Ze bemiddelt de hele dag voor jan en alleman, kent altijd wel iemand die een broer heeft met een kennis die iets kan fixen voor je. Ze is nog niet zo lang geleden gescheiden, haar ex Pieter is een goeie vent. Als echtscheidingsadvocaat blijkt ze ook voor zichzelf best goed in scheiden. Samen met Pieter zorgt ze voor hun twee dochters (8 en 12), maar het liefst zou ze ze altijd bij zich hebben. Op de dagen dat ze zonder de kinderen is werkt ze vooral veel. In de avonden zit ze urenlang te shoppen op internet, gooit haar winkelmandje helemaal vol met kleding maar rekent nooit af omdat ze in slaap valt op de bank. Ook probeert ze haar kookkunsten te verfijnen nu ze single mom is. Dat lukt niet echt. Net zoals doordeweeks geen wijn en niet meer roken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.