Het ligt niet aan mij, maar aan het systeem... #ouderworden
17 augustus 2021 

Het ligt niet aan mij, maar aan het systeem... #ouderworden

Er zijn van die momenten waarop je opeens beseft dat je echt ouder wordt. Laatst, middenin de downward facing dog tijdens m’n hot-yogaklasje was zo’n moment. Ik tuurde op de kop tussen m’n benen door en zag het: rimpelig vel, in kringen om het bot...  Oude knieën!!
Daar stond ik dan in korte broek en sportbeha hip en happening te zijn. Maar knieën liegen niet....

Mijn moeder (69) moet lachen, als ik het haar vertel. "Ja schat, je gaat ook al richting de 50 he, dan krijg je dit soort dingen. Maar wees niet getreurd, het leven begint pas op je vijftigste". "Ja mam, dat zei ik ook op m’n dertigste. En op m’n veertigste. Maar als het dan toch eindelijk begint, moet dat dan per se met gerimpelde knieën?" Moeder valt me in de rede “Oh wacht kind, je vader (68) wil je even spreken”.

“Hoi pap, alles goed?”

“Ja prima. Zeg luister eens", vader komt gelijk terzake,"ik moet een email uitprinten, maar dat kan niet op mijn computer.”

“Hoezo niet? Als je je normale printer en computer hebt, moet dat gewoon kunnen.“

“Ja dat dacht ik ook” zucht m’n vader, “maar het systeem doet heel gek”.

Ik glimlach. “Ja pap. Het is echt een waardeloos systeem. Moet ik anders even kijken?”

Vanwege vaak voorkomende 'rare' systemen in mijn ouderlijk huis, hebben we onlangs Teamviewer geïnstalleerd. Hiermee kan ik op afstand de computer van m’n ouders bekijken en besturen. Dat heeft al heel wat systeemproblemen verholpen én verdwenen documenten, en juiste instellingen opgeleverd.

“Zeg pap”, zeg ik, als het printen natuurlijk gewoon gelukt is. “Weet je eigenlijk wel dat je deze week kleindochter (12) en kleinzoon (10) hebt uitgenodigd voor Linkedin”.

“Ik?” zegt ie. “Nee hoor”.

“Nou ja, het maakt niet uit” reageer ik. “Maar ik dacht dat je misschien per ongeluk al je contacten zo’n uitnodiging hebt gestuurd. En dan weet je dat even".

“Nee hoor” M’n vader is nogal stellig. “Dat heb ik niet gedaan. Dat heeft het systeem dan zelf gedaan”. Glimlachend hang ik op.

Toch nog achter m’n computer, koekeloer ik even op Facebook. Ik zie dat ik wat nieuwe vriendschapsuitnodigingen heb gekregen. Even checken van wie. M’n oog valt op een bekende foto. De naam zegt me zo niets. Ik moet echt even denken wie het ook al weer is. Sowieso een hele knappe man.
Het schiet me opeens weer te binnen: hij zat in m’n hot-yoga klasje. De enige man uit de groep zonder baard en andere overbeharing. Leuke kop, goed lichaam. Ik voel me gewoon een beetje gevleid dat hij mij heeft opgezocht en uitgenodigd om Facebookvriend te worden. En dat met rimpelige knieën tussen al die sprieterige, gladde twintigers en dertigers. Ik dacht al dat ie vorige week even naar me keek bij binnenkomst. Enthousiast klik ik op toevoegen.

Als even later dochter uit school komt en we samen een kop thee drinken, slaat opeens de schrik me om het hart: Toevoegen, toevoegen...

“Zeg schat, als iemand je heeft uitgenodigd om vrienden te worden op Facebook moet je dan eigenlijk op toevoegen klikken?"

Dochter schudt haar hoofd. “Nee mam, op bevestigen. Toevoegen doe je als je zélf iemand uitnodigt om vriend te worden. Facebook geeft je daar vaak wat suggesties voor”.

"OH NEE. Dan heb ik hém uitgenodigd", zeg ik paniekerig. "Wat een K-systeem!"

Dochter glimlacht “ja mam, echt een waardeloos systeem”.

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.