Hooligans

We zitten met z’n vieren aan tafel. Ik en de kids. We hebben een moeilijk gesprek. Man is bijna jarig en we moeten hem een cadeau geven. Maar wat? We weten nooit iets te bedenken. Het is ieder jaar hetzelfde liedje. Man houdt niet van spullen, want ons huis puilt al uit van de spullen, zegt ie. Hij wil alleen dingen die opgaan, maar geen eten of drinken, want z’n buikje is inmiddels een echte buik en dat wil ie ook niet. Sokken wil ik niet geven, want ik schaamde me vroeger altijd als we m’n vader weer een paar, feestelijk ingepakte, zwarte sokken van de markt gaven…
Blijft over: een bon. Zoals ieder jaar.

Ik heb nog wel wat in de la liggen

Alleen liggen onze bonnen van de afgelopen jaren: de ik-ruim-op-als-jij-dat-wilt-bon, de je-mag-de-AB-ook-al-kijk-ik-MTV-bon en de ik-stop-met-huilen-om-mijn-zin-te-krijgen-bon nog altijd ongebruikt in de la. Net als de bonnen voor een romantisch weekendje Madrid en Londen, die ik er vaak bij doe om het toch een ‘echt’ cadeau te maken.
Ik heb nog wel een ‘paaldansworkshop’ en een ‘fotoshoot’ in de la liggen, misschien is dat wat? Opper ik opportunistisch. Maar vintage is niet cool als het gaat om bonnen, zegt dochter (12). "En papa als paaldanseres al helemaal niet. Om je dood te schamen". Dat is duidelijk. Geen bon dus.

Dochter heeft een beter idee:

Iets met voetbal. Man houdt van voetbal. Zoon (10) ook. "Een wedstrijd van z’n favoriete club, op een vaste datum. Dan kan hij er niet onderuit", zegt zoon. “En hij vindt dat echt leuk, met mij.  Want dan ga ik natuurlijk mee, dat snap je wel”, voegt hij er aan toe.
Dat vindt dochter (12) niet eerlijk. Dan wil zij ook mee. Voetballiefhebber of niet, het moet wel eerlijk gaan. Je gunt je broer natuurlijk niet zomaar een leuk uitje. “Het is ook mijn vader”, zegt ze. “Ik ook, ik ook! Ik ben nog nooit bij voetbal geweest” jongste dochter (5) schreeuwt overal doorheen. Zij wil zeker niets missen. “Goed”, zeg ik. “Dan doen we dat. Dan gaan we met z’n allen, naar een wedstrijd van papa’s favoriete club”.

In het koude stadion

En zo zaten we afgelopen zaterdag, getooid in wit-blauwe sjaals en oude ’PEC wint de beker’ t-shirts over onze dikke jassen, in het stadion van PEC Zwolle. Met z’n vijven. Om PEC tegen De Graafschap te zien spelen. Ik had voor de zekerheid maar zakken vol snoep meegenomen. Daarmee kon ik in ieder geval jongste dochter wel 90 minuten zoet houden, dacht ik.

Pas op voor hooligans

Vooraf had zoon haar, heel opvoedkundig, nog een beetje bang gemaakt. Bang voor de harde kern van de aanhang. Er zijn ook hooligans. Die vechten soms in een stadion, zei hij. “Nou ja”, nuanceerde hij (vooral voor zichzelf), “dat is vooral bij Ajax en Feyenoord, enzo. Bij PEC - De Graafschap valt dat vast wel mee”.

Leuke, onschuldige liedjes

Nu zaten we toevallig precies in het vak naast de harde kern van de Graafschap. Kleuterdochter vond het machtig spannend. “Wanneer gaan ze vechten, mam”? “Nee lieverd, dat gebeurt hier niet”, probeerde ik goed te maken, wat zoon verpest had. “Dit zijn hele aardige hooligans, met leuke liedjes”. Ik hoorde het onschuldige: ‘wij zijn boeren, superboeren, hey, hey’ de hele tijd. Afgewisseld met: ‘ze zijn er wel, maar je hoort ze niet’ naar ons vak. Je mag best meezingen hoor, dat is juist leuk bij voetbal, moedigde ik haar nog wat aan.

Thuis gaat het door

De rest van de wedstrijd stond ze als blauw-witte De Graafschap supporter mee te zingen op de bank. En dat ging afgelopen weekend thuis gewoon door: ‘Hoerenloper, hoerenloper’. En haar favoriet: ‘In Doetichem, is het bier gezond, zijn de tieten rond, in Doetichem’.  Toen ze gisteren ging slapen, zei ze: ‘Ik ben ook gewoon een aardige 'hoeli-gans', met leuke liedjes, toch?'
"Ja schat, een hele lieve hoeligans”.

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.