'Jij wilt mij huilend op de bank hebben!'
17 augustus 2021 

'Jij wilt mij huilend op de bank hebben!'

Puberdochter komt thuis uit school. Humt wat. Pakt haar telefoon en vertrekt direct naar boven naar haar kamer. Mijn alarmbellen rinkelen. Oke, sinds haar puberperikelen wat meer vorm krijgen, is ze niet echt spraakzaam. Sowieso nooit geweest eigenlijk.

 Ik kan me nog herinneren dat ik in haar kleutertijd zó nieuwsgierig was naar alles wat er op school gebeurde; ik hoorde bijna nooit een anekdote uit haar mond. 'Leuk', zei ze altijd. Het was 'leuk' op school. Eigenlijk zijn haar ‘schoolverhalen’ niet veel veranderd. Het wordt, zo mogelijk, alleen nog een graadje erger.

De laatste jaren komt ze meestal thuis met vriendinnen en dan lachen ze, make-uppen ze, geven ze dansshows, spelen ze buiten en hebben ze veel lol. De laatste tijd ‘chillen’ ze gewoon wat op haar kamer en luisteren ze naar muziek.

Enfin, mijn voorgevoel zei dat er vandaag iets aan de hand was. Gezien het ontbreken van vriendinnen, was er vast iets met hen. En omdat ik meestal wel goed zit met mijn intuïtie, wilde ik haar helpen, met haar praten.

Ik weet op m’n 42ste namelijk hoe goed het is om wel over dingen die je dwarszitten te praten (dat deed ik vroeger ook nooit). En dus toog ik naar boven:

‘Hier, kopje thee en wat lekkers’. ‘Oh dank mam’. ‘Is er iets schat?’ ‘Nee niets, hoezo?’ ‘Nou je kwam wat stilletjes uit school’. ‘Dat doe ik toch heel vaak mam, zo ben ik. En dan ga ik juist boven zitten om aan jouw spervuur van vragen te ontkomen’.

‘Oh’, zeg ik ietwat beduusd. Probleem is: ik weet dat ik duidelijk op mijn plek gezet word. Ze wil niet praten en geen vragen beantwoorden. Maar ik wil zó graag contact, dat ik me niet kan beheersen. Mijn strategie is nu eenmaal vragen stellen; dat werkt bij vrijwel iedereen prima. Dus doe ik heel irritant nog een poging: 'Had je geen zin om af te spreken, is er iets met je vriendinnen?'

'Maaahaam!', klinkt het nu heel geïrriteerd: ‘Jij wilt mij het liefst huilend op de bank hebben zodat we kunnen praten, maar ik heb gewoon een heel leuk leven’.

Opeens moet ik heel hard lachen. Ze heeft gelijk. Ik omhels haar en grinnik nog steeds. Zij moet ook lachen en knuffelt me terug.

Mooie wezens die pubers.

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.