Jouw moeder is zo awkward ….. 
17 augustus 2021 

Jouw moeder is zo awkward ….. 

“Oh my God, dit is zooooo awkward”. “Ehh Wat?” Vraag ik. Ik ben me van geen kwaad bewust. “Dat jij awkward zegt”. Dochter kijkt me afkeurend aan. “Hoezo?” Vraag ik een tikje verontwaardigd. “Ik gebruik het woord toch gewoon goed?” “Ja … maar je spreekt het verkeerd uit. Net als ‘Hogwartz’ uit Harry Potter. Hoe gênant ...” Ze kan er bijna niet over uit, dat haar moeder zichzelf zo belachelijk maakt.

“Sowieso is het gênant als jij dit soort woorden gebruikt”, doet zoon ook een duit in het zakje. “Houd jij het maar gewoon bij ‘cool’ of zo. Zo’n woord dat 20 jaar geleden hip was. Prima. Ouders die straattaal gaan gebruiken en opeens woorden als awesome, dope of fissa gebruiken zijn echt fucking awkward.”

“Ja, dat is helemaal niet satisfying.” Voor de grap gooi ik er nog maar een woord in, wat ik niet ken op de manier waarop m’n pubers het tegenwoordig gebruiken. De grap wordt niet gewaardeerd. “Mam, je bent echt niet grappig, al denk je dat misschien zelf. Niemand lacht, alleen jij ...”

“Oké, zo kan ie wel weer,” zeg ik.

Met je vingers in slijm

“Wat is dat eigenlijk in jullie wereld: dat satisfying?” vraag ik nieuwsgierig aan zoon. “Pfff, weet je dat niet? Dat zijn video’s die satisfying zijn. Ik kijk ze wel eens als ik me verveel of zo. Ik vind die met slijm leuk, als ze met hun vingers in slijm prikken, geeft dat zo’n zompig geluid”.

“Ik kan er uren naar kijken”, zegt dochter gelukzalig. “Ik houd van die filmpjes waarin ze een stuk zeep in stukjes snijden. Dat is pas satisfying”.

Eerlijk is eerlijk, ik snap er niets van. Sowieso vind ik de lol van vloggende twintigers die de hele tijd fuck schreeuwen of spelletjes doen, al moeilijk te begrijpen. Maar de ‘satisfying trend’ ontgaat me helemaal. Zelfs na deze uitleg.

“Zoek maar eens op Instagram op #satisfying”, raden zoon en dochter me aan. “Dan vind je miljoenen filmpjes die je een satisfying gevoel geven. Je wordt gewoon rustig door ernaar te kijken. Ze hebben eventueel ook wel satisfying-video’s op Facebook hoor”, zegt dochter.

Nou, dat is geruststellend.

Hashtag satisfying

Als ik een dag later enigszins gestrest thuiskom, moet ik opeens weer denken aan de hashtag satisfying filmpjes. Ik besluit dat het geen kwaad kan eens te kijken of ook ik ontspan door wat van die korte filmpjes te kijken. Daar zit ik dan, op de bank. Te kijken naar mensen die in een stressbal knijpen, een ei kapot rijden, met vingers in slijm prikken en zeep mollen.

Als dochter binnenkomt met een vriendin, sta ik net weer in de keuken. “Nou dat satisfying gedoe heb ik geprobeerd. Is niets bevredigends aan”, zeg ik. “Koken en eten dat is pas satisfying.” De vriendin van dochter kijkt me raar aan. Dochter is woest.

Als ze de kamer uitlopen hoor ik haar verontschuldigend zeggen tegen vriendin: “Nooit je moeder iets willen uitleggen over Instagram, dat is een fucking slecht idee. Sorry hoor, dat m’n moeder zo awkward is”.

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.