Ordinaire voetbalmoeders langs de lijn
17 augustus 2021 

Ordinaire voetbalmoeders langs de lijn

Mijn zoon voetbalt. Niet onverdienstelijk. Tenminste niet als hij met ons op een pleintje speelt. Z'n grootste hobby is z'n vader of moeder wegspelen in een partijtje. Maar op het veld, met z'n team, is die killersmentaliteit ver te zoeken.

Bloemetjes

Toen ie 4 was zat ie ook al eens op voetbal. Bij de mini's. Heel aandoenlijk. Alleen deed zoon nooit mee. Hij stond wel in het veld. Maar hij was vooral geïnteresseerd in alles wat er omheen gebeurde of in wat er groeide. De bal en al die schoppende jongetjes erachteraan, daar hield ie zich verre van. De bloemetjesplukker van het team, dat was mijn zoon. Na een jaar ging ie eraf.

Luie spits

Sinds het WK vorig jaar is hij opnieuw een voetbalfan. Een echte dit keer. Hij kent alle belangrijke spelers bij naam en voetbalt iedere pauze op school. Een ding was duidelijk: hij moest en zou weer op voetbal.

Er is wel wat veranderd in de voetballoze jaren. Bloemetjes plukt ie niet meer. Maar hard achter de bal aanrennen met andere jongens, doet ie nog steeds liever niet. Hij loopt vooral goed vrij. Zelf noemt ie zich een luie spits. Ik heb hem al uitgelegd dat luie spits prima is, maar dat je dan wel moet scoren. Anders ben je meer een luie speler en daar hangt niet zoveel glamour en aanzien omheen.

Fanatieke moeder

Deze opmerking zegt vooral wat over mij: Ik ben behoorlijk fanatiek. Ik kan het moeilijk hebben dat zoon niet alles op alles zet om die bal te pakken, te scoren, te winnen. Het ergste is, ik kan me niet inhouden langs de lijn. Ook niet een beetje: ik ben zo'n schreeuw-moeder: 'Kom op zoon, die bal is voor jou, pak hem af. Rennen! Doorzetten! Goed zo!!'

Nu houd ik het wel behoorlijk positief, maar het is toch shocking vind ik zelf. Ik probeer me in te houden. Echt. Ik vind schreeuwende moeders langs de lijn vreselijk. Punt is: het is een soort reflex. Een schreeuwreflex. Iedere keer gaat m'n mond toch weer open. Man is toevallig ook nog coach. Dus bij elke ongewenste aanmoediging, krijg ik niet één, maar twee vernietigende blikken mijn kant op.

Verkeerd ingedeeld

Een vriendin van mij vindt haar voetballende zoon juist een enorm natuurtalent. Dus toen hij in een lager team werd gezet, moest dat wel een vergissing zijn. Haar Messi-in-spe hoorde in de selectie thuis. Zij kon zich niet inhouden: en schreef een brief naar het jeugdbestuur. De topscoorder van vorig jaar, was verkeerd ingedeeld. Er was ergens een vreselijke fout gemaakt. Met desastreuze gevolgen voor de toekomst van haar zoon....

Felle toestand

Binnenkort moeten ze tegen elkaar, onze zoons. Staan we tegenover elkaar. Het zal wel niet misgaan, maar je weet het nooit. 't Kan er fel aan toe gaan bij de E10...
Tenminste... langs de lijn dan.

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.