Bij surfen denk ik altijd aan vroeger. Aan Texel. Aan stoere bruinverbrande kerels met een surfplank nonchalant onder de arm. Ik en mijn vriendinnen kwijlend op het strand. Bij een familievakantie denk ik aan kinderen die zelf hun koffers willen inpakken. Aan twee onderbroeken voor veertien dagen. Aan rennen op het vliegveld naar de gate. Aan moeten plassen terwijl je net staat te boarden. Aan vechten om de vliegtuigstoel bij het raampje. Deze twee vakanties blijken perfect te combineren in een familie surfvakantie naar de Atlantische kust. Om de 106 kilometerlange kuststrook van Frankrijk te bereiken, kun je vliegen op Bordeaux (rechtstreeks) of Biarritz (via Parijs) of je rijdt er in een uur of tien naar toe. Vervolgens installeer je jezelf in een van de surfmekka's van Les Landes, zoals het gebied tussen de departementen Gironde, Lot-et-Garonne, Gers en de Pyreneeën heet. Een streek met glooiende landschappen, pijnbomen, uitgestrekte wijngaarden en schattige witte kalkhuisjes. Surfen is overigens niet het enige wat dit gebied aan de Atlantische Kust zo populair maakt. Je kunt er ook fantastisch winkelen, cultureel doen of op pad de natuur in. Een paar redenen waarom je je hier geen seconden zult vervelen:
#1 Try before you die: surfen
Goed om je van tevoren dit te realiseren: jij zult er zelf niets van kunnen. Het is belangrijk om je daarover geen enkele illusie te maken. Je valt en je valt en je krijgt die plank steeds tegen je kop en terwijl je in dat loeistrakke pak op handen en voeten de zee uitkruipt zie je je kinderen in de verte sprongetjes maken op hun plank. En dat geeft niets. Want jij hebt andere dingen, waar je goed in bent. Zoals uitgebreid de prestaties van de kinderen evalueren met de surfleraar. Lekker met z’n tweetjes, met een wijntje erbij en zijn ontblote surfbovenlichaam. Dat maakt alles weer goed. Kies voor een goede surfschool. Van Biscarrosse tot Tarnos zijn er langs de hele kust legio goede surfplekken en elke badplaats bezit zijn eigen surf- en bodyboardschool, meestal geleid door een grote surfkampioen. Maar niet allemaal hebben ze het keurmerk (“Surf in Landes”). Scholen met een keurmerk hebben Engels sprekende leraren, kleine groepjes, douches, kleedhokjes en zijn minimaal zes maanden per jaar open. De beste plekken om te (leren) surfen zijn Hossegor en Mimizan. Wat kost dat nou zo'n surfles? Surfschool Surftrip in Hossegor vraagt voor een week les (1,5 uur per dag) inclusief materiaal 189,- pp. Best te doen toch?
#2 Shoppen tot je een ons weegt
Wil je shoppen in een grote stad dan zijn Bordeaux, Biscarrosse en Dax heel geschikt. In Dax heb je op zaterdag (van 8 tot 13h00), één van de mooiste en meest gevarieerde markten van les Landes. Op drie verschillende plaatsen in de stad is er een food markt, non-food markt en boeren markt. Superleuk. Ook om wat lokale produkten en lekkere franse wijnen te scoren. Voor de toffe surfmerken (voor je tieners of als souvenir voor je toyboy) moet je in Biarritz of Hossegor zijn. Je hebt daar merken als Billa Bong, Roxy, Quicksilver, Oxbow, Super Dry en Rip Curl. Met Pasen houden ze een grote uitverkoop en dan stikt het er van de Spanjaarden. Schijnt.
#3 De perfecte workout: golfspringen
De grote golfen zijn echt te gek. Ook kinderen die de zee normaal gesproken “saai” en “wanneer gaan we eindelijk weg” vinden, zullen zich hier vermaken. Maar … het is wel voor grote kinderen. Als je nog kleine kinderen hebt, zonder diploma’s, word je helemaal gek want ze worden alle kanten op gegooid. Voor ouders met kleine apen, is er een oplossing: sommige stranden hebben binnenmeertjes. Bijvoorbeeld bij Moliets et Maa. Daar kunnen kleintjes op het strand spelen in een grote plas die vanuit zee is ontstaan en waar nauwelijks stroming is. Je kunt ook naar een van de mooie (zoetwater)meren van les Landes gaan zoals bij Sanguinet, Biscarrosse/Parentis, het Lac d'Aureilhan en het meer van Léon.
#4 De wijn & spijs
Tip: voor lokale lekkernijen kun je in les Landes het beste naar de markt gaan. Het binnenland van de regio levert de lekkerste producten af. Champignons, eekhoorntjesbrood, Chalosse-rund, cantharellen, asperges: alles is super vers en lekker. Dé specialiteit van de streek, ook wel ‘het goud van Adour’ zijn de kleine palinkjes: pibales. Door al die heerlijke lokale produkten zouden we haast het belangrijkste vergeten: de wijnen! De wijn van de streek is de Chalosse of Tursan. Tursan wijn is er in rood, rosé en wit en is werkelijk heerlijk. De witte wijn is er in de varianten semi-zoet en droog en met name de laatste is onze favoriet. Als je met de auto gaat dan is het geen gek idee om een lege ruimte in te bouwen zodat er wat kratjes mee kunnen op de terugweg.
#5 Aan een liaan van boom tot boom: adrenaline uitjes
Als je na het surfen nog niet moe bent, moet je beslist naar een van de vele klimparken gaan die les Landes rijk is. Je hebt boomklimparken in Bias, vlakbij Moliet et Ma (hier kun je met een fiets op een touw van boom naar boom fietsen…) en in Saint-Pierre-de-Mont. Op de site van het Office de Toerisme Les Landes vind je er ook een aantal.
#6 Relaxen
Heb je je toch laten verleiden tot surflessen en kun je daardoor na twee dagen al niet meer lopen van de spierpijn? Geen nood, vlakbij de kust zit kuuroord Dax. Deze leuke winkelstad aan de rivier de Adour heeft warme bronnen en je kunt er heerlijke modderbehandelingen ondergaan. Weer eens wat anders dan de dagelijkse zandbehandelingen die je gratis in de branding kreeg. Met een frisse dosis energie pak je nog wat hoogtepunten in het stadje zelf mee, zoals de enorme dertiende-eeuwse deur in de Cathédrale Notre Dame of wat er verder ook maar tijdens een wandeling door Dax op je pad komt.
#7 De paden op de lanen in: de natuur van Les Landes
Natuurfanaten hebben het goed in dit gebied: het stikt er van de pijnboombossen waar je heerlijk doorheen kunt fietsen. Of je gaat een dagje hiken in het Parc Naturel des Landes. Ook leuk: een bootje huren. Bijvoorbeeld over de Courant Huchet bij Lac Léon. Hier kun je in een boot met gids de rivier afzakken naar de monding bij de Oceaan. Het gebied wordt ook wel de Amazone van les Landes genoemd en het lijkt ook net alsof je door een oerwoud vaart. Let op: halverwege de boottocht doet de gids zijn kleren uit en roeit verder in zwembroek. Niemand wist precies de ontstaansgeschiedenis achter dit fenomeen. Wie wat meer wil weten over de landbouw van deze streek door de eeuwen heen, kan een bezoekje brengen aan openlucht museum Marquèze. Een schattig historisch treintje brengt je erheen vanaf Sabres. Er werkt een Nederlandse gids, Annemarie, die je alles kan vertellen over het leven in les Landes rond 1900. Een rondleiding van uur is genoeg voor kinderen/tieners. Dan is het weer tijd om ze een ijsje te voeren en ze aan het Wifi infuus te koppelen. Where to stay? De Atlantische kust is een populaire vakantiebestemming dus kort gezegd: je kunt werkelijk overal slapen. Het hangt van je eigen smaak en budget af of je op de camping gaat zitten (en naar het strand fietst) of je intrek in een 5-sterren hotel neemt. Wij zijn zelf van de chaletjes (want nog wel enigszins comfort) op een camping (want gezellig). Die heb je al vanaf 600,- voor een week in het hoogseizoen. Voor accommodaties in iedere prijscategorie, kijk je even op het Office de Toerisme Les Landes (in het Nederlands). Foto credits: CDTLandes