Toch maar wat minder drinken op het volgende schoolfeest...
17 augustus 2021 

Toch maar wat minder drinken op het volgende schoolfeest...

De bloemen zijn gemaakt. Van crêpe-papier en ijzerdraad. Nu alleen nog twee persoonlijke kaartjes eraan, met iets van: bedankt voor het leuke jaar, ik zal je missen juf. Dochter is heel trots. Check.

De A4-tjes met tekening voor de juffen staan voor vanavond op de planning. Morgen met zoon een persoonlijke ansichtkaart maken en oudste dochter helpen om een afscheidsliedje voor haar juf te bedenken met originele tekst.

Verder hebben we deze laatste drie weken alleen nog: 10 minuten gesprekken, de eindmusical, een zangoptreden, de afsluiting van het dierentuinproject, een museumbezoek, schoonmaken én niet te vergeten: lekkere hapjes maken voor alle afscheids picknicken en het schoolfeest.

Goede voornemens voor alle feestjes

En nee. Je krijgt hier geen vrij voor van je werk. Sterker nog, ook daar zijn de laatste loodjes voor de vakantie extra pittig. Het werk moet wel af voordat je uitgeput in de auto stapt richting zon. De laatste weken voor de zomervakantie betekenen bij ons thuis dan ook: een hoop geruzie en stress (je moet het toch ergens op afreageren).

Om het mezelf iets makkelijker te maken heb ik twee goede voornemens voor alle picknicken & feesten dit jaar:
- Ik maak geen hapjes, ik koop wijn
- Ik ga niet te veel drinken.

Weg met het verantwoordde gedoe

Ik heb me de afgelopen jaren echt afgevraagd waar iedereen de tijd vandaan haalt om lekker even de keuken in te duiken voor zo’n picknick. Ik ben nooit echt van de verse, zelfgemaakte hapjes geweest. Ook mijn dochter weet dat al, die gaf laatst als traktatie tip: een oma-cake van de Hema, met poedersuiker erover heen, in zilverfolie. Lijkt zelfgemaakt en smaakt prima. 'Lekker makkelijk mam’.

Goed. De afgelopen jaren nam ik naar de picknicks meestal aardbeien en druiven mee. Maar ook die moet je wassen. Dit jaar, heb ik vanwege ernstig tijdgebrek, besloten het hele verantwoordde gedoe achter me te laten en gewoon voor drinken te gaan. Pakjes voor de kinderen, en wijn voor de ouders. Daar kun je nooit genoeg van hebben, toch?

Niet te veel drinken, hoezo???

Maarrrr... Niet te veel wijn voor mezelf dus, dit jaar. Waarom? Zou je denken. In deze drukke tijd, is wijntjes drinken op zo’n feestje juist wél leuk... Tja, dat is ook zo. Op zich. Twee jaar geleden, toen jongste dochter nog niet op school zat, dronk ik er vrolijk op los tijdens het schoolfeest. Eerst samen met wat bekende moeders, aan het einde met onbekende vaders.... Om vervolgens tegen het einde van het feest, aangeschoten over het plein te zwalken op zoek naar m’n toen 2-jarige meisje.

Kwijt.

Ik kan nog het paniekerige gevoel oproepen wat ik toen had. Ik vond het zo gênant. Zo gênant. Vooral dat ik andere ouders niet eens goed durfde aan te spreken, in verband met mogelijke kans op dubbele tong bij de vraag: weten jullie misschien waar m’n peutertje is.

Bij andere ouders kan ik hier altijd wel om lachen, maar zelf heb ik die avond besloten, dat dit me nooit meer gebeurt. Tenminste niet op een schoolfeest met m’n kinderen en al die andere ouders erbij. Dochtertje zat overigens gewoon in de zandbak taartjes te bakken. Dat dan weer wel.

Ach, dat droogt vanzelf

Een vriendin aan wie ik m’n ‘matig-met-drank-op-een-schoolfeestje-besluit' vertelde herkende het wel. Zij was twee jaar geleden zwanger op een schoolfeest en dronk toen niets. Ze vertelde dat ze op een gegeven moment een kleuter in een (op zich ondiepe) sloot naast het feest-grasveld zag vallen. Ze rende ernaar toe, redde het jongetje uit het water en bracht het naar z’n moeder. ‘Je zoon lag in het water', zei ze tegen de moeder. Waarop die half lallend reageerde: 'Ja het is een dondersteen. Ach, droogt vanzelf. Ook een wijntje?’

Kwestie van tijd

Dit matig-met-wijn-besluit geldt overigens alleen in de periode met jonge kinderen. M'n oudste dochter doet juist haar best me steeds langer te laten blijven op feestjes, dan mag zij ook langer blijven. Zolang ik niet gênant doe (haar grootste angst is dat ik het podium op klim óf ga dansen), vindt zij alles best.

Nog maar een paar jaar volhouden dus, en dan is het slechts een kwestie van: niet gaan strippen op de bar...

Kijk, die kan ik prima hebben.

Over de schrijver
Gelooft in een maakbare wereld en heeft overal een mening over, maar maakt er zelf vaak een potje van. Vooral omdat ze altijd te druk is: met een eigen bedrijf, drie kinderen, vriendinnen, familie, sportclub en ook nog een man. Als het haar te veel wordt om al die ballen in de lucht te houden, laat ze ze gewoon vallen. Dan leest ze tot diep in de nacht romannetjes, kijkt obsessief - zelfs op de wc- Netflix series of shopt (online) hele mooie spullen die ze helemaal niet nodig heeft. Ze heeft dan ook meer dan 50 paar schoenen. Ze zegt altijd dat ze het ook prima kan redden zonder luxe, biologische slager, bezorgservice en werkster, maar dat is ongeveer hetzelfde als beweren dat je tegen discriminatie bent, terwijl je nog nooit een buitenlander hebt gesproken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.