'Trendsetter zijn is echt ziek gaaf'
15 augustus 2021 

'Trendsetter zijn is echt ziek gaaf'

‘Nee, geen meloen mama, geen meloen hoor!’ Jongste dochter (6) kijkt me angstig aan terwijl ik stukjes in haar broodtrommeltje stop. ‘Niemand heeft meloen mee.’ Ik kijk haar vol ongeloof aan. ‘Je wilt geen meloen mee omdat niemand meloen mee heeft?!’ Broer (9) en zus (10) hebben het ook gehoord en kijken op uit hun Donald Duck. ‘Nou en?’ sneert zus.

‘Wat kan jou dat nou schelen?’ vult broer aan. Hoofdschuddend richten ze zich weer op de Donald Duck. Voor hen is het ondenkbaar dat je je iets aantrekt van een ander. De een gaat elke dag met de hoed van z’n opa op z’n hoofd naar school en de ander ziet er al vanaf haar derde uit als een jongen. En af en toe, als ze daar zin in heeft, als een clochard. Ze zetten zich nergens bewust tegen af. Wat iemand anders draagt of eet speelt gewoon geen rol in hun leven.

Maar jongste denkt daar heel anders over. Ze is doodsbang dat ze voor gek staat met haar meloen. ‘Hoe zou dat gaan dan?’ vraag ik nieuwsgierig. ‘Stel jij bent in de klas, het is lunchpauze, je pakt je trommel met meloen. En dan?’ ‘Nou,’ zegt ze, ‘dan gaan ze me pesten. Denk ik. Dan zeggen ze: “He, jij met je meloen!”'  ‘Zeg jij dat zelf ook wel eens tegen iemand met aardbeien?’ vraag ik? ‘Nee’, zucht ze, hoofdschuddend over zo’n domme suggestie, ‘aardbeien zijn heel normaal, dat eten heel veel kinderen.’ Tja.

Ik betrek oudste er even bij. Hoe zou jij reageren als iemand uit je klas ‘he, jij daar met je meloen’ zou zeggen?

Oudste: ‘Ik eet nooit fruit. Maar anders zou ik zeggen: “Ja, dat is meloen. Ja. Heb je daar problemen mee? We kunnen anders ook even achter de school over meloen praten als je dat liever hebt?” Jongste luistert vol afschuw: ‘Mama, ik wil niet over meloen vechten achter de school! Mag ik gewoon een appel mee?’

Gelukkig heeft oudste de volgende dag een goed idee. Ze zegt tegen jongste: ‘weet je wat gaaf is?’ ‘Nou?’ zegt jongste. ‘Als je een trendsetter wordt. Weet je wat dat is? Dat is iemand die alles als eerste heeft. Dat doet iedereen dan na. Dat is heel gaaf. En soms zeggen ze tegen trendsetters: ‘he, jij met je meloen!’, maar de trendsetter weet dan: “wacht maar, straks eet iedereen meloen". Dus, jij wordt gewoon de trendsetter van groep 3!’

Vertwijfeld kijkt jongste naar mij. Ik knik bevestigend, ‘een trendsetter zijn is echt ziek gaaf’, zeg ik, wat me een afkeurende blik van oudste oplevert.

‘Oke oke’, zegt jongste, ‘dan wil ik wel meloen mee vandaag, maar als ik niet tentzetter wordt, is het jullie schuld.’

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.