Gek op wijn en de Italiaanse keuken? Dan móet je naar Zuid Tirol!
17 augustus 2021 

Gek op wijn en de Italiaanse keuken? Dan móet je naar Zuid Tirol!

Wil je een lang weekend of weekje weg met je man? Of met vriendinnen? Of ben jij dit jaar aan de beurt om het familie-uitje met opa en oma en al die ooms te organiseren? Wat dacht je van ZUID-TIROL! Beter nog: gebruik de Italiaanse benaming, dan klinkt het ook nog super hip: Alto Adige. Bij Zuid-Tirol denk je net als wij waarschijnlijk aan een wintersportvakantie met sneeuw, berghutten, bier en worst. Of gezinsvakanties. Dat kan ook, maar in het voor-of najaar kan je ook naar in Zuid-Tirol zonder kinderen! Bijkomend voordeel: 300 zonnige dagen per jaar en een waanzinnig mooi landschap! Zuid-Tirol is een leuk alternatief als je twijfelt tussen een actieve berg-vakantie en een stedentripje naar Italie; hier heb je het beiden!Alto Adige werkt helend (en dat komt niet alleen door de wijn!) 

Een goed verhaal om je reisgezelschap te overtuigen: de berglucht is heel gezond voor je! Bij aankomst waren wij zelf in 1 klap van onze hooikoorts af en het lijkt echt of je daar dieper adem kan halen dan thuis. Alto Adige is eén van de kleinste wijnbouw gebieden in het Noord Oosten van Italië. Je komt er van alles tegen: hoge Alpentoppen (groen en besneeuwd) maar ook Italiaanse dorpjes; je ziet er hippe moderne kledingzaken in de stadjes maar ook traditionele winkeltjes net buiten de stad met Dirndl jurken en hoedjes met veren. Men spreekt er Duits en Italiaans en alles leeft gemoedelijk naast en door elkaar heen! Maar inmiddels weten wij hoe dat komt, want iedereen heeft er een gezamenlijke passie (of hobby) … WIJN! Laat je niet vertörggelen!

Het klinkt een beetje viezig, maar törggelen is een heerlijke combinatie van herfstwandelingen, eten en streekwijntjes. Vanaf oktober tot half november törggelt iedereen in Alto Adige. Na een stuk wandelen ga je met rozige wangen in een ‘buschenschank’ lekker eten ... Vooral voor de mannen is dat the time of their lives, want je krijgt echt stevige kost. Op het menu staan ‘schlutzkrapfen’ (gevulde deegenvelopjes), knoedels (van die deeg-ballen gevuld met ricotta en spinazie!), gepekeld varkensvlees, huisgemaakte worst met sauerkraut, gepofte kastanjes (super lekker!) en zoete 'krapfen', een soort beignets. Een glas nieuwe wijn- meestal gepresenteerd door de boer die het maakte- hoort er dan bij. En na of tijdens al dat eten sla je met gemak een hele fles achterover, want de worst is nogal zout. Maar pas op, want je moet dus nog wel doorwandelen na het eten. Als je je niet inhoudt met die wijn en die worst, dan wordt dat dus meer meer strompfelen. En dat is dan weer geen aanrader. Dolle pret buiten het Tiroler bed!

Kijk, wij snappen best dat je niet de hele dag kan lummelen of alleen maar wijn kan drinken op vakantie. Maar dat hoeft ook niet, je kan het wijnen prima combineren met wat activiteiten. # Kom op, bewegen met dat lijf!! Wat dacht je van Fietsen! Op de mountainbike of (voor de minder-sportievelingen) de e-bike tochten maken langs de wijnvelden vol druiven, door prachtige kleine dorpjes, over de fietspaden dwars door de groene alpenweides… Er zijn drie fiets routes die door en langs de speciale Alto Adige Wine Route- lopen. Onderweg zie je kastelen, oude kloosters en heel veel wineries waar de wijn gemaakt wordt. En vrees niet: je kan overal stoppen voor een klein glaasje special wine!  Je kan ook gaan Wandelen….Maar dat noem je dan HIKEN natuurlijk, wandelen is voor bejaarden. Dit is dit een van de tofste manieren –ook met grotere groepen- om Alto Adige te ontdekken. Er zijn heel veel Hiking trails in het gebied. Vergeet je veldfles niet te vullen, want je bent soms wel even onderweg voor je bij de volgende hut aankomt. 

Mit der Arie auf safari

Hoe leuk om het wijngebied door te crossen in een coole Jeep, achter het stuur een gids die het gebied op z’n duimpje kent. Bijvoorbeeld zoals wij, met een gids die in de winter skileraar, in de zomer boer en in najaar sommelier/gids is! Je komt op weggetjes waar je zelf echt niet durft te rijden (dat is daar sowieso wel een dingetje, rijden …). Dat er ondertussen Duitse Schlagers door de auto galmen, maakt het alleen maar ‘echter’. Het is een groot avontuur met regelmatig een stop om door wat wijngaarden te struinen, een wijnkelder te bezichtigen en dat alles natuurlijk met een lekker lokaal wijntje erbij. En voor thuis heb je een excuus, want je steekt er ook nog iets van op. Bij elk glas krijg je uitleg over de manier waarop de wijn is gemaakt, van welke druiven en met welke methode…

 

Ach schat wat ben je toch knap

Als je nou echt niet wil hiken of fietsen … er zijn veel musea!  Ga bijvoorbeeld naar het Archeologisch museum in de hoofdstad Belzano (Bozen). Daar ligt de wereldberoemde ijsman Ötzi. Vinden de meeste mensen en de kinderen fantastisch. En jij wordt weer wat meer verliefd op je eigen vent als je die lelijke Ötzi van dichtbij hebt gezien. 

Keihard zingen op de Alpe di siusi (Seiser Alm):

Een Sound of Music gevoel, de hele dag! Op de grootste bergweide van Europa heb je echt een adembenemend uitzicht op de Zuid-Tiroolse Dolomieten. Op de Alpe di Siusi zijn 365 berghutten, almhutten. Je komt er vanuit het dorpje Siusi (Seis) met een gezellige gondellift (niet eng, wel hoog). Bovendien kan je er van alles doen. Zo hadden wij er een wijnproeverij, midden op de Alp.

    

Pieken en dalen

 Provinciehoofdstad Bolzano/Bozen en de stad Bressanone zijn hele mooie, fijne stadjes om rond te kijken, op een terrasje op een van de mooie pleintjes te zitten of gewoon lekker doorheen te slenteren met vriendinnen of grote dochters. Voor als je al die gelukzalige gezichten op de berg-weides even zat bent en gewoon zin in een biertje hebt.

Laat me gewoon met rust vandaag!

Ohja, acht op de tien hotels in Alto Adige heeft welness faciliteiten. Dus gaat de familie lekker kaarten, gaan je vriendinnen even frisse lucht ademen, gaan de kinderen hiken met manlief? Voor jou is altijd in de buurt een sauna of Spa te vinden. Daarna lekker afkoelen buiten in een natuurlijk meertje? Mmmm. 

Waar slaap je en handige sites?

  • Familienhotels Südtirol en de vakantieboerderijen Voor je allergische schoonmoeder of vriendin zijn er speciale anti-allergie hotels: Respiration Health Hotels.
  • Alle ‘Vinum hotels’: deze hotels gericht op allerlei wijn-activiteiten, je boekt gewoon bij de receptie je prive gids of gaat met een groepsuitje mee. De hotels zijn mooi, luxe en schoon en het eten is heel erg goed.

https://www.suedtirol.info/nlhttp://www.italie.nl/italiaanse-wijnen/trentino-alto-adige/   Amber (44) Woont in De Bilt en is tekstschrijver, juriste en moeder van twee dochters (8 & 12). Ze heeft zelf het blog advocaat-in-spagaat.nlLees alles van Amber  

Over de schrijver
Zegt altijd dat ze niet zoveel meemaakt, maar eigenlijk overkomt haar elke dag wel weer iets. Ze is onhandig en slordig, maar ontkent dat. Het ligt meestal aan de omstandigheden. Ze bemiddelt de hele dag voor jan en alleman, kent altijd wel iemand die een broer heeft met een kennis die iets kan fixen voor je. Ze is nog niet zo lang geleden gescheiden, haar ex Pieter is een goeie vent. Als echtscheidingsadvocaat blijkt ze ook voor zichzelf best goed in scheiden. Samen met Pieter zorgt ze voor hun twee dochters (8 en 12), maar het liefst zou ze ze altijd bij zich hebben. Op de dagen dat ze zonder de kinderen is werkt ze vooral veel. In de avonden zit ze urenlang te shoppen op internet, gooit haar winkelmandje helemaal vol met kleding maar rekent nooit af omdat ze in slaap valt op de bank. Ook probeert ze haar kookkunsten te verfijnen nu ze single mom is. Dat lukt niet echt. Net zoals doordeweeks geen wijn en niet meer roken.
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.