Hoe ik in 4 dagen een naturist werd
17 augustus 2021 

Hoe ik in 4 dagen een naturist werd

“Wie lijkt het leuk om met mij in z’n blootje rond te lopen op Corsica?” bleek achteraf niet zo’n goede introductie van een naturistenvakantie in een gezin met pubers. Alleen jongste dochter (10) bleek bereid de uitdaging aan te gaan. Sterker nog, ze informeerde iedereen die het maar horen wilde uitgebreid en gedetailleerd over de op handen zijnde “naaktvakantie met mama”. Dat leverde wisselende reacties op.  De naturisten- of nudistenvakantie (gróót verschil mensen, daarover zo meer) verdeelt de toeristenwereld op Zwarte Piet niveau, zo bleek tijdens de voorbereiding. Mensen vinden het hélémaal niets of echt fantástisch. Er zit niets tussenin. Het interessante is wel dat er in die helemaal-niets-categorie vrij weinig ervaringsdeskundigen zitten. Kennelijk weet je van sommige dingen direct al dat je het niets vindt, ook al ben je wel dol op bijvoorbeeld de sauna. 

De een springt uit een vliegtuig, de ander wordt naturist

Persoonlijk was ik vooral bloednieuwsgierig. Sommige mensen springen op hun veertigste uit een vliegtuig of nemen een vriend van tweeëntwintig, anderen willen weten hoe het is om nudist te zijn. Of naturist. Want hoe zit dat eigenlijk? Wanneer ben je het een en wanneer het andere? Komt ie: een nudiste loopt graag rond zonder kleding. Een naturist is iemand met een (levens)filosofie waarbij respect voor mens en omgeving, naast het naakt zijn, centraal staat. Oh ja, en beiden hebben niets met exhibitionisme, voyeurisme of seks te maken. Dan is dat ook maar gelijk gezegd.

Factor 50 voor de witte kadetjes

De dag voor ons vertrek naar Corsica, waar we vier nachten logeren op 4-sterrencamping Riva Bella, breken we ons hoofd over wat er in de koffer moet: wel of geen bikini? We besluiten voor Dochter een “opstartbikini” mee te nemen en voor mij niets zodat ik niet kan smokkelen uit koudwatervrees. En factor 50, voor de witte billetjes. Na een vlucht van een paar uurtjes, rijden we over het eiland dat niet voor niets Île de Beauté wordt genoemd. Wie echt wat van Corsica wil zien, heeft minstens drie weken nodig en geen vier dagen. Wij laten voor nu de schattige vissersdorpjes en verlaten baaitjes even links liggen en gaan blind voor onze naturistenmissie. 

De eerste naaktconfrontatie en flamingo's

Na een lange slingerweg over onverharde weg komen we aan in een soort natuurgebied waar het bord ‘Riva Bella’ ons vertelt dat we op de plek van bestemming zijn aangekomen. ‘We doen heel gewoon,’ herhaalt Dochter ons mantra terwijl ze de auto uitstapt. Onderweg naar ons chalet, passeren we de eerste blote billen en moeten we toch een beetje grinniken.  De camping is prachtig; met aan één kant de zee en aan de andere kant een meer met zwanen en iets dat lijkt op flamingo's en uitzicht op bergen met besneeuwde toppen. Vanuit ons huisje kunnen we de zee zien en horen. Maar daar hebben we allemaal geen tijd voor, we moeten er eerst achter zien te komen wat mét en wat zónder kleren moet. Dochter kijkt naar buiten, naar het chalet van de buren en dan met een ruk naar mij. Met grote ogen zegt ze: “Eh niet direct kijken maar de veranda vegen = bloot.”

Sporten met kleren aan is echt zó 2018

Na een dag weten we ongeveer hoe het werkt: eigenlijk is alles bloot behalve het restaurant en de campingwinkel. Tot onze verrassing is ook sporten gewoon in je blote nakie.  Fietsen, zeilen, waterfietsen, jeu de boulen en zwemmen, het is allemaal zonder kleren. Voor dat laatste draaien wij onze hand inmiddels ook niet meer om. Begon Dochter op dag één nog voorzichtig en giechelend in de 'opstartbikini', inmiddels lopen we met een handdoek over de arm, poedelnaakt vanaf ons huisje richting de zee. Oké oké, het is maar een stukje van een paar honderd meter, toch voelt het als een enorme overwinning.

Bukken is nog wel een puntje ...

Op het strand lopen we nog wel aan tegen kwesties als bukken en rennen. Nou is er niet zo gek veel reden om sprintjes te trekken op het strand, maar je zult versteld staan hoe vaak je onbewust bukt. Om iets uit je tas te pakken, om je strandbedje te verplaatsen, om zand van je voeten te vegen, om slippers aan te trekken etc.  Maar de ontwikkeling gaat razendsnel en op dag drie spring ik samen met dochter over de golven in de zee. De golven worden steeds hoger en spectaculairder en ik pak mijn camera. ‘Ja nog een keer en dan echt hoog springen,’ commandeer ik terwijl ik m'n hoofd semi professioneel schuin houd als een echte fotografe. Dan tikt een hand op mijn schouders ‘no pictures please’ zegt een oude man streng. We moeten toch nog wel wat leren over de regels op een naaktstrand.

Mensen in bikini zijn hier niet de bedoeling

Of je wel of niet kleren aan moet op een strand, kun je in Frankrijk heel duidelijk zien aan de bordjes. Je hebt stranden waar je kleren aan móet, en je hebt stranden waar je géén kleren aan mág. Dat laatste lijkt me, zeker als beginnend naturist, wel het prettigst. Als de helft wel een bikini aanheeft, is het toch wat ongemakkelijker. Nu let niemand op elkaar. 

De voor- en nadelen op een rijtje

Is een naturisten vakantie wat voor jou? Dit vonden wij de voordelen:

  • Je hoeft niet na te denken over wat je aandoet.
  • Je hoeft niet na te denken over of je bikini nog op z’n plek zit als je uit de zee loopt.
  • Er hangt een relaxte en ontspannen sfeer op naturisten stranden.
  • Je wordt overal egaal bruin.
  • Het zwemt heerlijk.

Geen nadelen? Nou misschien:

  • Het is even wennen. De eerste keer dat je poedelnaakt je huisje verlaat voelt het toch een beetje alsof je gek bent geworden.
  • Je moet niet je handdoek vergeten anders neem je het halve strand mee tussen je billen …

  Wine-up was op Corsica op uitnodiging van France4Naturisme. Voor wie ook overweegt op naturistenvakantie te gaan in Frankrijk, hier vind je een overzicht van de mooiste campings. Gebruik bij je boeking de code "wine-up2019" en je krijgt de reserveringskosten (30,-) cadeau. Deze actie is geldig tot 30 september 219.Door: Yvanka van der Zwaan

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.