Op safari in Afrika? Dit zijn de 5 beste bestemmingen!
17 augustus 2021 

Op safari in Afrika? Dit zijn de 5 beste bestemmingen!

Er zijn maar weinig reizen die zoveel indruk maken (op kinderen) als een échte Afrikaanse safari. Het is altijd even slikken als je hoort dat je het beste 's-ochtends om vijf uur kunt vertrekken om de meeste dieren te kunnen spotten maar als je dan de zon ziet opgaan achter de steppe en je ziet je eerste olifant, dan ben je je bed zo weer vergeten. Omdat je in Afrika struikelt over de wildlife parken hebben wij onze favoriete bestemmingen voor een safari even voor je op een rijtje gezet. Komt ie!

1. Akagera Park, Rwanda - gevarieerd landschap en grote kans op de Big 5

Akagera National Park is misschien wel het best bewaarde geheim van Afrika. Dit park heeft super veel verschillende landschappen: van goudkleurige savannes met glooiende graslanden tot moerassen, berglandschap en prachtige meren. Je hebt hierdoor steeds het idee dat je weer een nieuw park inrijdt. Behalve dat je er de Big Five vindt en dat het een waar paradijs is voor veel dieren, is het grote voordeel van dit park dat het nog niet ontdekt is door het massatoerisme en dus relatief rustig. 
Aan de noordkant van het park vind je vooral uitgestrekte, droge savannevlaktes. Aan de zuidkant is het prachtig groen want daar heb je de  grote meren en moerasgebieden! Hier kun je dus ook bootsafari’s doen wat echt heel gaaf is. Tenminste ... als je niet bang bent voor krokodillen en nijlpaarden, want die zie je van héél dichtbij. Je kunt in Akagera Park een gids huren (met of zonder chauffeur) en zelf rijden. Leuke combi met ... een rondreis door Rwanda, ontmoeting met de berggorilla's in Musanze, chimpansee trekking, een paar dagen Kigali of een strandvakantie aan het Kivu meer.

2. Kruger National Park, Zuid-Afrika - groot en goede faciliteiten

Het meest bekende park van Zuid-Afrika is natuurlijk het Krugerpark. Het is een enorm groot park (bijna net zo groot als heel België) en, net als Akagera Park, heel geschikt voor de beginnende safariganger. Je kunt hier naast Big Five ook de Zuid-Afrikaanse cheeta spotten, de wilde hond en verschillende kleine katachtigen. Fijne aan het Kruger park is dat je er veel accommodaties vindt in verschillende soorten (basic tot vet luxe).  De routes zijn goed aangegeven wat dit ook een goede self-drive safari maakt. Leuke combi met...  een stedentrip naar Kaapstad, strandvakantie op het prachtige Mauritius of natuur bij de Victoria Falls in Zambia. 

3. Serengeti National Park, Tanzania - kans op de 'Great Migration'

In het noorden van Tanzania, ligt het Serengeti National Park. Het grenst aan het Maasai Mara National Reserve in buurland Kenia (zie verderop bij tip 5!). Je ziet hier echt dé klassieke Afrikaanse safari: uitgestrekte glaslanden met grazende zebra’s en antilopen. Roofdieren zijn dol op deze planteneters, als maaltijd wel te verstaan. Dit maakt het tot een bijzonder geschikte locatie om de leeuw en cheeta in actie te zien... Van november tot juni kun je in het Serengeti Park één van de mooiste natuurverschijnselen zien: de jaarlijkse migratie van de grote grazers. Leuke combi met... een ontspannen familie strandvakantie op Zanzibar, voor de kust van Tanzania. 

4. Okavango Delta, Botswana - spectaculaire, ongerepte natuur

In Botswana vind je de mooiste ongerepte natuur van Afrika en minder drukke nationale parken. De regering heeft zich ingespannen om de natuur van het land te beschermen. En het aantal toeristen dat toestemming krijgt om het land te bezoeken, is daadoor beperkt. Mede daarom wordt Botswana vandaag de dag gezien als het meest exclusieve safariland van Afrika. Het grootste gedeelte van Botswana bestaat uit de Kalahari-woestijn. Maar in het noordwesten van Botswana ligt de Okavango-delta die dankzij zijn unieke ecosysteem op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ten oosten van de delta ligt het Nationaal Park Chobe, waar meer dan 45.000 olifanten, buffels, zebra’s, giraffen en luipaarden leven. Door het nationaal park stroomt de rivier de Chobe, waar je krokodillen en nijlpaarden kunt zien. Leuke combi met... een reis naar Zuid-Afrika of Namibië. 

5. Maasai Mara National Reserve, Kenia- grootste hoeveelheid wilde dieren

In het uiterste zuidwesten van Kenia, aan de grens met Tanzania, ligt het Maasai Mara National Reserve. Met 1500 vierkante kilometer is het een droombestemming voor fans van wildlife. Hier kun je uiteraard de Big Five spotten en bovendien veel grote katachtigen. Dit wordt dan ook niet voor niets gezien als één van de beste safari bestemmingen om leeuwen in hun natuurlijke omgeving te zien. Leuke combi met... een strandvakantie in Mombasa, dat een metropool is, maar ook een drukke havenstad aan de Indische Oceaan. Of een strandvakantie naar Zanzibar. 

De Big Five

De Big Five is een begrip onder toeristen die Afrika bezoeken. De term Big 5 komt uit de tijd van de "big game" jagers. Deze vijf dieren waren de vijf lastigste grote wilde dieren om op te jagen. Nu "jagen" we alleen nog op ze met onze iPhone en fototoestellen. De big 5 bestaat uit de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard.

De reden dat precies deze dieren op de lijst staan van de Big Five heeft te maken met de grootte en de gevaarlijkheid van de dieren.

Over de schrijver
Is een single mom and loves it. Nou ja, ze weet eigenlijk niet precies wat ze ervan vindt, ze overleeft het in ieder geval prima. Ze heeft drie kinderen, met een mening. Dat hebben ze op zich niet van een vreemde. Haar leven is een soort achtbaan sinds haar scheiding: wilde dates, experimentele vakanties, veel te veel drinken en roken. Als het maar nieuw en niet alleen is. Dat drukke leven houdt haar jong en in beweging en allebei is essentieel. Want rimpels heeft ze al en zonder beweging groeit ze dicht. Oud én vet is killing voor de datingjungle. Ze is dus ook bereid tot elke ingreep om dat te voorkomen. Maar meestal denkt ze ‘boeien’; morgen is de eerste dag van m’n nieuwe leven
Reactie plaatsen

Zoek meer verhalen

Meer dan 200+ verhalen van vrouwen met een fantastisch rotleven

Gratis nieuwsbrief Geen gezeur, meer wijn

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig nieuwe verhalen in je inbox.